Irán kitiltott az országból két NAÜ-ellenőrt

Irán nem engedi a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) két ellenőrét az országba, miután információkat szivárogtattak és hamis jelentést adtak le – jelentette az ISNA iráni hírügynökség hétfőn, Ali Akbar Salehire, az ország nukleáris programjának vezetőjére hivatkozva.

Salehi szerint a két ellenőr nevét már a múlt héten eljuttatták a NAÜ-nek, és felkérték a szervezetet, hogy válasszon új ellenőröket a nemkívánatos személyek helyére. “Ennek a két ellenőrnek nincs joga, hogy Iránba jöjjön, mert információt hoztak nyilvánosságra, mielőtt azt hivatalosan bejelentették volna, és hamis jelentést is készítettek” – mondta Salehi a hírügynökségnek, hozzátéve, hogy a kiszivárgott információk Teherán vitatott nukleáris programjával voltak kapcsolatosak.

Egyre tisztább szintre dúsítják az urániumot

Az újabb, NAÜ-ellenes iráni akció alig néhány héttel azután történt, hogy június 9-én az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókról döntött Teherán ellen. A NAÜ egyébként szintén nemrég fogalmazta meg jelentésében azzal kapcsolatos aggodalmát, hogy az iráni atomprogram valóban békés szándékú lenne, amint azt Teherán állítja. Vizsgálatuk szerint ugyanis az iráni nukleáris létesítményekben egyre tisztább szintre dúsítják az urániumot, ami növeli a nyugati országok gyanúját, hogy az országban valójában tömegpusztító fegyvert szeretnének előállítani.

– Független Hírügynökség –