Ipsos: világszerte borúlátóak az emberek

Ipsos: világszerte borúlátóak az emberek
24 vezető ország polgárainak 61 százaléka véli úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok náluk – derül ki az Ipsos májusi felméréséből, amely a Torontóban rendezett G20-csúcs kapcsán készült a www.canada.com számára.

A megkérdezettek közül csak 35 százalék elégetett azzal az úttal, amelyen országuk halad, a többség borúlátó a gazdasági növekedést és személyes pénzügyi kilátásait illetően.

Nincs kézzelfogható jele a nemzetgazdaságok növekedésének, továbbra is érzékelhető a munkanélküliségtől való félelem, a személyes pénzügyi várakozások pedig pesszimisták – állapította meg az Ipsos. A világ GDP-jének 75 százalékát képviselő országok polgárainak csak harmada vél úgy, hogy országuk helyes irányba halad. A pozitív vélekedők között Kína (77 százalék), India, Indonézia és Szaúd-Arábia (mindhárom 64 százalék) szerepel, míg Magyarországon ez az arány 34 szálék. A legpesszimistábbak a spanyolok, a franciák (17-17 százalék) és a belgák (14 százalék).

Hasonlóak az arányok abból a szempontból, hogy mennyire elégedettek az emberek a jelenlegi helyzettel. India és Kína itt is kiemelkedik 71, illetve 70 százalékkal, míg Magyarország csak a 22. a listán, 15 százalékkal. Mögöttünk csak a mexikóiak és a spanyolok vannak 11, illetve 10 százalékkal.

Erősödést remélnek a következő hat hónapban

A felmérésből az is kiderül: a megkérdezettek 30 százaléka tartja erősnek országa aktuális gazdaságát, 31 százalék pedig erősödést remél a következő hat hónapban. Csaknem minden második ember tud említeni olyat a családjában, vagy közvetlen környezetében, aki az elmúlt félévben veszítette el munkáját. Emellett 58 százalék bizonytalan saját, családtagjainak vagy ismerőseinek állásának megőrzésében.

– Független Hírügynökség –