Iparvágánytól az egészségházig

Akt.:
Iparvágánytól az egészségházig
© Fotó: Kovács Péter
Esztár – Több mint egymilliárd forint értékű fejlesztést tervez az ezerháromszáz lakosú falu.

Fejlesztések tekintetében mozgalmas időszakot él a falu. Több beadott pályázatuk van, mindegyik elbírálása ősszel, illetve év végén várható.

– 568 milliós beruházással egy öthektáros területen, zöldmezős ipari parkot szeretnénk létrehozni, azon az országban először, mezőgazdasági inkubátorházat felépíteni. Majd második lépésként iparvágányt telepítenénk. Ezt azonban csak akkor, ha „életre kel” a Nagyvárad-Debrecen vasútvonal – kezdi a tervek sorolását Szécsi Tamás polgármester.

– Komplett egészségházat szeretnénk 150 millió forintból. A háziorvosi rendelőt, a fogászatot, a védőnőt, a gyermekgyógyászatot, a nőgyógyászati rendelést egy helyre kívánjuk összpontosítani. Az épület fűtését takarékos, mégpedig talajszondás megoldással oldanánk meg. Ugyanezzel a módszerrel fűtenénk, illetve hűtenénk a polgármesteri hivatalt is. A művelődési ház fűtését pedig levegő hőszivattyús rendszerrel szeretnénk megvalósítani. Egy ingatlan vásárlásával egy ifjúsági közösségi házat alakítanának ki. Egyik részét közmunkaprogramból, másik részét uniós pályázatból oldanák meg.

Fontos a turisztika

Az általános iskolát hat tanteremmel bővítenék és új tornacsarnok építenének. Ezzel megszűnne a tanítás a kastély iskolában, a jelenlegi tornaterem pedig a művészeti oktatás telephelyéül szolgálna a jövőben. Az óvoda udvarára teraszt építenének, bővítenék az eszközállományát. Minderre 41 millió forintot szeretne nyerni az önkormányzat.
Az Erdődy-kúria mellé szabadtéri színpad kialakítását tervezik, itt komoly- és könnyűzenei előadások, valamint színházi esték lehetnek. Ugyanebben a turisztikai célú pályázatban a vendéglátást segítő, kiszolgáló létesítményeket – fapajtát, szociális helységeket, kültéri kemencéket – építenének az Ízek Házánál. Ezek értéke összesen 255 millió forint.

A csapadékvíz elvezetése, vízrendezése négy utcát érintene, a horgásztó, mint befogadóhely megfelelő kialakítása szükséges lenne. Mindez 149 millióba kerülne. Belügyminisztériumi pályázat a konyha felújítása, mindennapi használatú eszközök újítása, 9,5 milliós értékben. Szintén a szaktárcától pályázaton nyert pénzből – 8,1 millióból – aszfaltoznák le az Ady utcát.

Jelenleg is folynak a már befejezett szennyvízberuházás utó-helyreállító munkálatai: az úthibákat folyamatosan javítják.

Szécsi Tamás polgármester már egy nyertes pályázatról is beszámolt. 33 millió forintot nyertek műfüves pálya létesítésére, az augusztus végére elkészül az új óvoda mögötti területen.

HBN–NKM
hirdetés