Büszkeség és kihívás

Akt.:
Somogyi-Tóth Dániel
Somogyi-Tóth Dániel - © Fotó: Archív
Debrecen – A filharmonikusok vezetője azt vallja, jobb emberré válhatunk a klasszikus zenétől.

A Kodály Filharmónia Debrecen 2011 óta fogja össze a cívisváros két nagy zenei együttese, a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus munkáját Somogyi-Tóth Dániel irányításával. Az igazgató-művészeti vezetőt a magyar kultúra napja apropóján kérdeztük.

A napokban került nyilvánosságra a hír, miszerint a Debreceni Egyetem zenepedagógiai kutatócsoportja a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával egyedülálló kutatásba kezd, hogy felmérje a hazai általános iskolások tanórán kívüli művészeti lehetőségeit. Ön hogyan értékeli a Kodály Filharmónia ezen tevékenységét?

A Kodály Filharmónia és a Csokonai Színház egyaránt egyre több olyan programmal várja a fiatal nemzedéket, amellyel be tudjuk őket vezetni abba a csodálatos világba, amit a zeneművészet jelent, legyen az koncert- vagy operaélmény. A Kodály Filharmóniánál büszkék vagyunk arra, hogy ebben az évadban sikerült jelentősen bővítenünk tevékenységünket ebbe az irányba. Nemcsak szervezett csoportoknak és iskolásoknak adunk koncertet, hanem kifejezetten családoknak is szólnak programjaink, a legkisebbeket, a 3–6 éves korosztályt is megszólítva. A nagy sikerre való tekintettel jövőre tovább színesítjük majd a palettát. Ez a jövő nemzedékek épülését szolgálja, mivel meggyőződéssel valljuk, hogy teljesebb emberek lesznek a mai fiatalok, ha több klasszikus élmény éri őket, és ezek között számunkra természetesen a zenei élmények a legfontosabbak.

Milyen gondolatokkal üdvözli a magyar kultúra napját?

A magyar kultúrát rengeteg aspektusból nézhetjük, hiszen minden területén csodálatos ékköveket találhatunk. Ha a magyar nyelvet is megfigyeljük, egyedülálló, hogy önmagában zenei élményt nyújthat egy vers meghallgatása is. Talán a zeneművészet az, ami a legtöbb embert érinti nemzetközi szinten is, hiszen a zenének közös a nyelve. Azt a Bartók-hegedűversenyt, amit kedden játszunk a magyar kultúra napján, a világ legnagyobb minőségű hegedűversenyei alatt tartják számon, és játsszák a legnagyobb hegedűművészek Amerikától Ázsiáig. Számunkra a magyar kultúra napja azért különösen nagy büszkeség, mert a zenei terület jut el a legtöbb emberhez a világban. Kodály nevét viselő együttesek élén állni pedig szintén nagy lehetőség és kötelesség. Ezek esszenciájaként fogható fel a magyar kultúra napja alkalmából a mi koncertünk is, ahol két magyar zeneóriás műveit, Bartók 2. hegedűversenyét és Kodály Páva-variációit hallhatja majd a velünk együtt ünneplő közönség a Kölcsey Központban.

SZD


A koncertről

Bartók és Kodály január 22-én felcsendülő alkotásait először a világhírű amszterdami Királyi Concertgebouw Zenekar mutatta be. Bartók 2. hegedűversenye – melyet szerelmének, Geyer Stefinek ajánlott – csak az 1950-es évek végén került először közönség elé. Bartók alkotása egy csapásra a 20. századi versenymű-irodalom egyik legértékesebb, virtuóz darabjává vált, melyet a legjelentősebb hegedűművészek állandóan repertoárjukon tartanak. Kodály Páva-variációja minden bizonnyal a komponista egyik legnagyszerűbb zenekari műve, mely sokrétűen tükrözi alkotójának eredeti tehetségét és felkészültségét. A darab megszólaltatása a zenekar valamennyi hangszercsoportja számára máig igényes feladatot és erőpróbát jelent – írja ajánlójában a Kodály Filharmónia.