Interjú Navracsics Tiborral, a Fidesz frakcióvezetőjével

Interjú Navracsics Tiborral, a Fidesz frakcióvezetőjével
“Egy vissza nem térő alkalom, hogy a közép-európai együttműködésben egy új fejezetet nyissunk”

Miskolc –  Kampányértékelő fórumot tartott a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség a hétvégén Miskolcon az ITC székházban. Az előadók között volt Navracsics Tibor országgyűlési képviselő, a Fidesz frakcióvezetője. Ebből az alkalomból a frakcióvezető meglátogatta szerkesztőségünket is, ahol aktuális témákról és a jövőbeni feladatokról kérdeztük.

Az országgyűlési választások első fordulójában előforduló, a választások lebonyolításával kapcsolatos anomáliák nagy felháborodást váltottak ki. Mi a véleménye a történtekről, különös tekintettel arra, hogy a hírek szerint nem lesz változás a második kör lebonyolításában sem?

Navracsics Tibor: Meg kell nézni, hogy valakinek a mulasztása következtében állt-e elő ez a helyzet vagy a jogszabályok betartásának ellenére csak szervezési problémák történtek. Talán könnyebb lehet a második fordulós helyzet, én legalábbis abban bízom, hogy az első fordulós kudarcból az Országos Választási Bizottság és a választási irodák is tanultak. Másrészt itt már nincs szükség annyi adminisztrációra. Azt hiszem, hogy a botrány olyan nagy volt az első forduló estéjén, hogy most már mindent meg fognak tenni a hivatalos szervek, hogy a második zökkenőmentesebb legyen.

Napi hír, hogy a feltételezésekre, miszerint az új kormány eltörölné az EVA-t és az EKHO-t, Szijjártó Péter cáfolata hangzott el. Arról azonban nem beszélt, hogy az adó mértékében, az adóalapban milyen változások várhatóak…

Navracsics Tibor: Fontosnak tartjuk, hogy változtatás legyen az adórendszeren belül, ennek mikéntjéről egyértelmű választ azonban, csak az átadás-átvétel után tudunk adni. Az igazi nagymérvű módosítás az elkövetkező évek feladata lesz. Többször elmondtuk, hogy a magyar gazdaság legnagyobb problémájának a túlzott adóterhet tartjuk, ezért fontos, hogy már az idén legyen változás.

Több fórumon is elhangzott, hogy csökkentenék a parlament és az önkormányzatok létszámát is. A választáskor sokan számítottak arra, hogy parlamenti szerepet kapnak, ez a döntés csalódást okozhat számukra. Ennek van veszélye vagy nem számolnak ezzel?

Navracsics Tibor: Veszély mindig van, az emberi hiúság mindig hatalmas tud lenni, de a mi képviselőjelöltjeink tisztában vannak azzal, hogy az első intézkedéseink között fog szerepelni a 200 fős parlament elfogadása.

Önnek szakterülete az Európai Uniós belpolitika. Jövőre Magyarország adja a soros EU elnökséget. Melyek ennek az időszaknak a lehetőségei az ország számára?

Navracsics Tibor: A cseh és a szlovén elnökség tapasztalataiból okulva, a legfontosabb, amit el kell érnünk, hogy ez a félév botrány nélkül, stabilan, jól működően érjen véget. Úgy, hogy eleget tudunk tenni az európai uniós elnökséggel járó kötelezettségeknek. Hihetetlenül nagy felelősséget jelent majd a közigazgatásnak, tulajdonképpen az egész országnak: EU miniszteri találkozókat, csúcstalálkozót, és rengeteg szakértői találkozót kell majd tartanunk . Ez az infrastruktúra szempontjából is nagyon nagy terhet jelent. Politikailag két olyan célunk lehet, amelyet, ha elérünk sikeresnek tekinthetjük az EU elnökséget. Az egyik, hogy ezzel „megérkezünk Európába”, megmutatjuk, hogy Magyarország egy jól teljesítő ország. Világosan, kitapintható kezdeményezésekkel előrébb tudjuk vinni az európai integráció ügyét és ezzel együtt itthon is elfogadottabbá tudjuk tenni az uniót a közvélemény előtt. A másik pedig, hogy sikerül-e az utánunk jövő lengyelekkel egy olyan együttműködést kiépítenünk, amely a jövőben az EU belpolitikáját egymást segítő irányba mozdítja. Ez egy vissza nem térő alkalom lesz, hogy a közép-európai együttműködésben egy új fejezetet nyissunk.

Gyakran beszédtéma a politikusok népszerűség vesztése, önt civil foglalkozásában az ELTE-én az „Az Év oktatójának” választották néhány éve. Hogyan lehet a két munkát összeegyeztetni?

Navracsics Tibor: Régen volt… Most még tudom, még belefér az időmbe. Elég nagy elfoglaltságot jelent, sok órám van az egyetemen. Mindenképpen meg akarom őrizni a kapcsolatomat az egyetemmel, bármit is hoz a jövő. Az egyetemistákkal, az egyetemmel való kapcsolattartás szellemileg is nagyon fontos, karbantartja az ember intellektusát.

– ÉM –