„A libákat is este számolják, nem pedig délután”

Akt.:
Sokszor tudtak örömet szerezni az újvárosi labdarúgók szurkolóiknak az ősszel
Sokszor tudtak örömet szerezni az újvárosi labdarúgók szurkolóiknak az ősszel - © Fotó: Matey István
Balmazújváros – Horváth Ferenc szerint megmutatták, nem véletlen jutott fel a legmagasabb osztályba a Balmazújváros.

Az előző szezonban történelmet írt a Balmazújváros az NB II-ben, hiszen kiharcolta a feljutást az első osztályba. Nyáron távozott a kispadról Feczkó Tamás, helyét Horváth Ferenc vette át. A Balmaz a 11. helyen telel, a bajnoki szünetben az eddigi 19 forduló után értékelte a látottakat a mester. Az Újváros egyébként január 8-án kezdi el a felkészülést a tavaszi szezonra. Egy igazolásuk már biztos, Harsányi Zoltán a Hajdú-Bihar megyei alakulatnál folytatja pályafutását.

Nyáron vette át az újonc Újvárost, amely történetében először tudhatja magát NB I-es kerettagnak. Mi volt a célja, miért vállalta el a vezetőedzői posztot?

Horváth Ferenc: Nagy próbatételt láttam ebben a feladatban. A balmazújvárosi csapatot mindenki biztos kiesőnek könyvelte el. Azt éreztem, talán pontosan ezért nincs veszítenivalóm. Még ha lehetetlen küldetésnek is tűnt, úgy gondoltam, érdemes foglalkoznom ezzel a gárdával, érdemes egy próbát tennem. A feladatokat, próbatételeket pedig szeretem, így nem volt kérdés, hogy elvállalom ezt a nemes megmérettetést.

Az első pár forduló után azt kapta a csapattól, amire számított, vagy voltak meglepetések?

Horváth Ferenc: Kevés idő volt arra, hogy a csapat egységes legyen, összeálljon. Az NB II-es keretből maradó játékosoknak azért, mert nem sok idejük maradt pihenni, az új labdarúgóknak pedig azért, mert új környezethez kellett minél hamarabb jól igazodniuk. Ráadásul sok játékos életében először rúghatta a bőrt az első osztályban, ezért mindenki bizonyítani akart. Mégis azt mondhatom, hogy ettől a brigádtól többet kaptam már az elején is, mint amit várni lehetett.

Horváth Ferenc | Fotó: Derencsényi István Horváth Ferenc | Fotó: Derencsényi István ©

A Balmaz Kamilla Gyógyfürdő történetének első NB I-es győzelmét a negyedik fordulóban aratta, méghozzá a Diósgyőr ellen. Ön éppen ennél a csapatnál dolgozott a hajdúságiak előtt. Hogyan emlékezik vissza erre a sikerre?

Horváth Ferenc: Magának a sikernek, a győzelemnek örültem. Az, hogy ez pont a Diósgyőr ellen született meg, nem adott hozzá semmilyen pluszt az érzéshez. Dolgoztam ott, de mindennek oka van, nincs harag, vagy hiányérzet a Borsod megyeiekkel kapcsolatban bennem. Pusztán leírhatatlan öröm fogott el az akkori győztes meccs után.

Ezt követően jött egy nyolcmérkőzéses nyeretlenségi sorozat a bajnokságban. Mit tud ilyenkor tenni egy edző?

Horváth Ferenc: Minden csapatnál előfordul hullámvölgy egy bajnoki idényben, hiszen rendkívül hosszú a szezon. Nálunk ennek a legfőbb okai az egyéni hibák voltak. Rá kellett jönniük a játékosaimnak, hogy az NB I-ben a legapróbb hibákat is megbüntetik az ellenfelek. Viszont ebben az időszakban sem „vert agyon” minket egyik csapat sem, aminek nagyon örülök. Mit tudtam tenni? Az, hogy a vereségeink mindig csak nüanszokon múltak, megértettem a játékosaimmal, hogy jó az, amit teszünk, csak a hibákat ki kell küszöbölnünk. Ez lehet az a többlet, ami megfordíthatja a bajnokságot, a mi oldalunkra. Nagyon sok jó karakter van a csapatban, és velük lehetett is fordítani, mint az kiderült.

A Vasas elleni idegenbeli győzelem jelentette a fordulópontot? Mi változott meg innentől?

Horváth Ferenc: Fordulópont volt, igen. Ha a focisták fegyelmezetten játszanak, annak lehet, sőt meglesz az eredménye. Szerencsére ezt a játékosok el is hitték. Sőt úgy érzem, ekkor hitte el igazán mindenki, hogy ott vagyunk az NB I-ben, és van keresnivalónk, nem vagyunk alárendelt szerepben. Kijavítottuk a hibákat, és valami ekkor elindult.

Össze tudná sűríteni néhány mondatba az újvárosiak őszi szereplését?

Horváth Ferenc: Egy lesajnált, biztos kiesőnek titulált együttes megmutatta azt, hogy nem véletlenül jutott fel a legmagasabb osztályba. Még ha nem is olyanok a körülmények, anyagi lehetőségek, mint nagyon sok klubnál, a büszkeség nagyon jó motivációja a csapatnak. Ehhez pedig, ha még eredmény is párosul, akkor bármire képesek lehetünk.

A játék képe alapján talán érdemtelenül, de kieső helyen telel a Balmaz Kamilla Gyógyfürdő. Mivel engedte el a játékosait téli szünetre?

Horváth Ferenc: Ne felejtsük el, hogy a libákat is este számolják, nem pedig délután… Hosszú még a bajnokság, bármi lehet. Megvan az ideje a munkának, és megvan az ideje a pihenésnek. Aki nem tud igazán ellazulni, az igazi erőfeszítésre sem képes. Mindenkinek azt ajánlottam, hogy pihenje ki magát, hiszen rendkívül nehéz második rész következik. Tisztítsa ki mindenki a fejét, és készüljön a ránk váró feladatokra, testileg és lelkileg egyaránt.

– Palánki István –