Helyi gazdaság

2015.12.06. 14:51

Sokat spóroltunk az enyhe őszi időjáráson

Budapest - Több ezer forintot is megtakaríthattak a magyar háztartások.

Budapest - Több ezer forintot is megtakaríthattak a magyar háztartások.

Akár 15 százalékkal is csökkenhetett a magyar háztartások energiafelhasználása, köszönhetően a szokatlanul enyhe ősznek.

Az idei évben kegyes volt az időjárás a magyar lakossághoz. Bár a hivatalos fűtési időszak szeptember 15-én kezdődik, az átlagosnál enyhébb időjárás miatt országszerte csak október 7-e táján indult be a távfűtés. A szeptemberi átlaghőmérséklet országosan több mint 2 Celsius-fokkal haladta meg az átlagos értékeket, míg szeptember 25-én is 20 Celsius-fok körüli átlaghőmérsékleteket mérhettünk.

Rekorddöntő november

Az október némi ingadozással, de átlag körüli hőmérsékletet hozott, csak az északkeleti országrészben volt a megszokottnál enyhébb az időjárás. Ezzel szemben november végéig rendkívül enyhe volt az időjárás. Bár az utolsó napok lehűlése némileg ront az adatokon, azonban a hónap középső szakaszában 10-15 Celsius-fokos átlaghőmérsékleteket is regisztráltak és sorra dőltek a meleg rekordok. Összességében a november plusz 2-3 fokos pozitív anomáliát hozhat, ezt pedig a háztartások is megérezhetik.

Spórolhatunk

A mostani enyhe ősznek köszönhetően a háztartások fűtési energiafogyasztása 10-15 százalékkal is elmaradhat az átlagos őszi fogyasztáshoz képest. Ez egy 50 négyzetméteres, távfűtéses lakásban nagyjából ezer-ezerötszáz forintos megtakarítást eredményezhet, de a nagyobb, vagy egyedi fűtésű ingatlanok esetén már több ezer forintot is spórolhattak az ingatlantulajdonosok – írja az ablakszigetelo.hu. A hosszútávú időjárás előrejelzések szerint a Kárpát-medence térségében az átlagosnál enyhébb tél várható, így a háztartások további megtakarításban reménykedhetnek.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában