„Amíg én vagyok a polgármester, addig tulajdonosai maradunk a DVSC-nek”

Akt.:
Dr. Papp László, Debrecen polgármestere
Dr. Papp László, Debrecen polgármestere - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Nem téma a tulajdonosváltás a Lokinál, míg a hokisoknál akkor lesz élvonal, ha hosszú távon működtethető.

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere a Hajdú-bihari Naplónak adott interjút, így természetesen a város sportéletét érintő kérdésekre is készséggel válaszolt. A politikus a DVSC labdarúgócsapatával kapcsolatban határozottan kijelentette: a pletykákkal ellentétben jelenleg nincs olyan ajánlat, amit érdemes lenne megfontolni. A városvezető elárulta, komoly anyagi segítséget kellett nyújtani a hokisoknak, hogy legalább az utánpótláscsapatok megmaradjanak a városban. Papp László azt is elárulta, a jövőben lesznek olyan csapatok, melyek mögött a város áll majd, s két gárdának az egyetem biztosítja a hátteret.

Nyár óta tartja magát a hír, miszerint az önkormányzat megvásárolja a Szima család többségi tulajdonrészét a DVSC Futball Szervező Zrt.-ben. Várható tulajdonosváltás?

A Lokival kapcsolatban azt tudom elmondani, hogy a város a saját részesedésétől nem akar megválni.

Amíg én vagyok a polgármester, addig tulajdonosai maradunk a DVSC-nek.”

Azt, hogy a többségi tulajdonosnak mik a szándékai, azt vele kell megbeszélni. Jelenleg nincs szó arról, hogy lenne valaki, aki új tulajdonosként bevásárolná magát a klubba és letett volna egy megfontolásra alkalmas ajánlatot az asztalra. Nem tudjuk azonban, mit hoz a jövő. Most a harmadikok vagyunk, emelt fővel zártuk az őszi szezont. Gratulálok Herczeg Andrásnak, aki két szavazáson is győzöt: az Év embere és a megye Legnépszerűbb edzője lett. A helyi sportélet egyik legkiemelkedőbb alakjának tartom. Megkértem, hogy a Debreceni Labdarúgó Akadémia fejlesztésével kapcsolatban készítsen egy hosszú távú koncepciót, amit a város is tud támogatni.

A város gazdasága erősödik, ez viszont nem mondható el Debrecen élsportjáról. Főleg a csapatsportágakban elmaradnak az igazi nagy sikerek, aminek az egyik fő oka, hogy az élvonalban játszó gárdák költségvetése mindössze a középmezőnyhöz elegendő. Lát esélyt arra, hogy rövid időn belül „megerősödjenek” a cívisvárosi klubok?

Igen, de nem rövid távon. Korábban többször elmondtam, hogy a város forrásait elsősorban város- és gazdaságfejlesztésre, munkahelyteremtésre használjuk. Ha ezen túl a város rászánná magát arra, hogy a Videoton vagy a Ferencváros költségvetésének szintjére hozza fel a Lokit, akkor lehet, hogy tudnánk felvenni annyi hitelt, hogy évi 2 milliárd forint támogatást adjunk a DVSC-nek. S emellett 500 milliót a női kézilabdának, meg még pár százmilliót más csapatsportágaknak. De szabad-e? Nem, mert az önámítás lenne és nem fenntartható! Mert Székesfehérváron sem az önkormányzat a Videoton, vagy a Ferencvárosnak sem a főváros a fő támogatója. A gazdaság további fejlődése eredményezheti azt, hogy a debreceni klubok mögé szponzorok álljanak. Kelet-Magyarországon vagyunk, s a realitások talaján állok. Azt a kérdést kell föltenni, hogy az itteni gazdaság szereplői számára milyen marketingértéket képvisel a sport támogatása. Több nézőre, nagyobb reklámértékre van szükség a sport esetében. Ezt a kluboknak kell menedzselniük! Nem az én feladatom marketingesként szerepet vállalni a klubok életében.

pl2

Fotó: Derencsényi István

Kiemelendő azonban, hogy a tao-s források, azaz a társasági adó sport célokra történő felajánlása tekintetében más a helyzet. Köszönet a helyi vállalkozásoknak és néhány nagy országos, illetve nemzetközi nagyvállalatnak, mert jóvoltukból igen jelentős fejlesztéseket tudunk megvalósítani ebből a forrásból.

Az elmúlt év negatív szenzációja volt, hogy a Debreceni Hoki Klub (DHK) alakulata nem tudta vállalni a szereplést az Erste Ligában. Bejelentették, tárgyalások folynak annak érdekében, hogy – a Debreceni Egyetem támogatásával – újra legyen a jégkorongosok legfelsőbb osztályában debreceni egylet. Mikorra várható végleges megoldás a hokisok háza táján?

Tipikus helyzet a helyi sport életében, hogy az önkormányzaton kívül nem volt más, aki finanszírozza a hokisokat. Amíg tudtunk, kiálltunk értük, de végül be kellett látni, ilyen formában nem mehet tovább a DHK versenyeztetése, ezért visszalépett a csapat az Erste Ligától.

Tavaly 150 millió forintjába került a városnak, hogy legalább az utánpótlást megmentsük. Mégis kaptam hideget-meleget a szurkolóktól, amiért visszalépett a felnőtt gárda, pedig a jégkorong abban a formában nem volt hosszú távon fenntartható, úgy, hogy csak a város finanszírozta.”

Úgy nem lehet egy ilyen klubot felépíteni, hogy csak ideig-óráig fenntartható struktúrákat pénzelünk. A jégkoronggal ez volt a helyzet. Egy határon túl az ilyen típusú támogatásokban más szempontok is szerepet játszanak. Ugyanis felelős vezetőként nem mondhatom azt egy városi polgárnak, hogy azért nem építünk utat az utcájukban, mert több pénz kell a jégkorongra. Viszont olyan utánpótlás-bázissal rendelkezik Debrecen, hogy muszáj élvonalbeli gárdának lennie a városban. S itt kerül képbe ismét az egyetem! Egyfajta feladatmegosztás alakult ki a város és a Debreceni Egyetem között, aminek értelmében a jégkorong és a DEAC kosárlabdacsapata egyetemi, míg a DVSC labdarúgó- és női kézilabdacsapata, illetve a DVSE vízilabdagárdája városi háttérrel működik a jövőben. De vissza a hokisokhoz! Még 2017 decemberében találkoztam a jégkorongszövetség vezetőivel, akikkel értékeltük a helyzetet. Az a célunk, hogy az Erste Ligában el tudjon indulni a debreceni csapat a közeljövőben. De csak akkor vágunk bele újra, ha tudjuk, hogy hosszú távon működtethető az élvonalbeli hokicsapat!

Boros Norbert


Debrecen nagy dolgokra hivatott, és nagyszerű lehetőségek előtt áll
Debrecen - Debrecen nemzetközi ismertsége és elismertsége is egyre jobb, erről tanúskodnak a tavaly kiérdemelt elismerések. Papp László nem elégedett meg azzal, hogy a város rendkívül sikeres gazdasági évet produkált tavaly; ambícióval felvértezve vágott neki idei célkitűzéseinek. Debrecen polgár...További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek