Intenzív lesz az idei hurrikánszezon a karibi térségben

A júniusban kezdődő idei hurrikánszezon jóval intenzívebb lesz a szokásosnál a karibi térségben, és fennáll a veszélye annak, hogy a földrengés által sújtott Haitire még egy erős hurrikán is lecsap a nyáron – közölték amerikai meteorológusok csütörtökön.

“A 2010-es atlanti hurrikánszezon valamivel aktívabb lesz a megszokottnál” – fogalmazott az AFP-nek William Gray, a coloradói egyetem hurrikánszakértője.

A szakértő és csapata szerint 11-16 trópusi vihar formálódhat ebben az évben a térségben, ahol egyébként évente átlagosan 9-10 efféle természeti jelenség fordul elő. Mint mondta, ezek közül 6-8 alakulhat hurrikánná, szemben a megszokott évi 5-6-tal. Az egyetem kutatóinak tanulmánya szerint 58 százalékos az esélye annak, hogy a karibi térséget hurrikán éri el, Haiti esetében pedig 10-15 százaléknyi a valószínűsége, hogy hurrikán csap le a lakott területekre.

A január 12-i földrengés utáni első trópusi eső csütörtökön érte el Haitit, pánikot okozva a menekülttáborokban élő fővárosiak között. A pusztító erejű földmozgásban legkevesebb 217 ezer ember vesztette életét, és több mint egymillió ember vált földönfutóvá. Szakértők szerint aggasztó, hogy az amúgy is hiányos haiti infrastruktúra a földrengés után gyakorlatilag megsemmisült, így egy esetleges hurrikán, vagy akár egy nagyobb erejű trópusi vihar is hatalmas károkat okozna az országban.

Az esős évszak áprilisban kezdődik a térségben, és júniustól novemberig tart a hurrikánszezon. A Jeanne névre keresztel trópusi vihar 2004-ben több mint 30 centiméternyi esőt hozott, és 2000 áldozatot követelt Haitin. A 2008-as hurrikánszezonban pedig több mint 800 ezer haiti vált otthontalanná, miután négy vihar is elérte az országot. Tavaly – az El Nino jelenségnek köszönhetően – viszonylag csendes volt a térségben a hurrikánszezon, és nem érte el nagyobb vihar a lakott területeket.