Országos innovációs központtá tennék Debrecent

Akt.:
Innovációs együttműködési megállapodást kötött Debrecen városa
Innovációs együttműködési megállapodást kötött Debrecen városa - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A vállalatok és az egyetem összefognak azért, hogy a város az innováció központja lehessen.

Hatékony és tartós környezetvédelmi megoldások kidolgozása érdekében a debreceni önkormányzat együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá szerdán az ITK Holding Zrt.-vel, a Debreceni Egyetemmel, a T-Systems Magyarország Zrt.-vel és az E-ON Hungária Energetikai Zrt.-vel.

Több lábon állni

Az együttműködés a hazai innovációra alapozva a járműelektronika, valamint az intelligens informatikai és információtechnológiai fejlesztések terén valósul meg, figyelembe véve, hogy ezáltal fenntartható, a környezetvédelmi szempontoknak megfelelő megoldások szülessenek. A konkrét feladatok kidolgozására és végrehajtására az érintett szervezetek közös munkacsoportokat hoznak létre. Papp László polgármester szerint a cél az, hogy Debrecen az ország innovációs központjává váljon.


Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

Szilvássy Zoltán rektor emlékeztetett, hogy miközben a régiónk csupán az uniós GDP 42-44 százalékát állítja elő, tudásközpontúság tekintetében (a fővárost nem számítva) Debrecen már ma is az első helyen van. Szavai szerint az együttműködésben az informatika, az elektronika és az egészségipar hármasára támaszkodni a legstabilabb megoldás.

Kevesebb a korom

Az eseményen szó esett arról, hogy az ITK már évekkel ezelőtt kifejlesztette az elektronikus hajtásláncú autóbusz prototípusát, ami jó alapot teremt a partnerekkel történő közös gondolkodásra. Az eddigi ereményekről elhangzott, hogy a debreceni autóbuszflotta lecserélése óta évente ötven tonnával kevesebb károsanyag kerül a város levegőjébe.

HBN