Nagyvilág

2019.05.03. 08:41

Az amerikai szenátusban nem volt meg a szükséges számú voks Trump jemeni vétójának megsemmisítéséhez

Washington - Az amerikai szenátus csütörtöki szavazásán nem volt meg a szükséges számú voks ahhoz, hogy semmisnek mondják ki az amerikai elnök korábbi vétóját a jemeni háború ügyében.

Washington - Az amerikai szenátus csütörtöki szavazásán nem volt meg a szükséges számú voks ahhoz, hogy semmisnek mondják ki az amerikai elnök korábbi vétóját a jemeni háború ügyében.

Donald Trump április 16-án emelt vétót a kongresszus azon határozata ellen, amely megtiltotta volna a Jemenben harcoló, Szaúd-Arábia vezette koalíciós erők további támogatását. A kongresszusi határozat továbbá elrendelte volna "az amerikai katonai erők visszavonását a jemeni ellenségeskedésekből".

Az elnöki vétót egy kétharmados többséggel, vagyis 67 vokssal meghozott szenátusi határozat mondhatta volna ki semmisnek. Ám a határozat 53:4 arányban elbukott.

Az Egyesült Államok logisztikai segítséggel és hírszerzési információk megosztásával támogatja a Jemenben harcoló, szaúdiak vezette koalíciót. A támogatás leállítását célzó kongresszusi határozatot elemzők Donald Trump külpolitikájának példátlan visszautasításaként értékelték.

Vétójának indoklásában Donald Trump így érvelt: a jemeni határozat "felesleges és veszélyes kísérlet alkotmányos felhatalmazásaim gyöngítésére, miközben veszélybe sodorja amerikai állampolgárok életét".

A csütörtöki szavazás előtt Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője az elnök támogatására - azaz a határozat elutasítására - buzdította politikustársait. McConnell azt hangsúlyozta, hogy az elnöki vétót megsemmisítő határozattal "megakadályoznák a jemeni konfliktus lezárására tett amerikai erőfeszítéseket".

Jemenben 2015 óta folyik a háború, amelyben a szaúdiak vezette koalíció a kormányerőket támogatja a lázadóknak minősített és iráni támogatást élvező húszik ellenében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!