Inkább cserélnének a BMW-vel a gazdák

Akt.:
Inkább cserélnének a BMW-vel a gazdák
© Fotó: Matey István
Debrecen – Elfogadták azt a javaslatot a debreceni önkormányzat csütörtöki közgyűlésén, mely szerint a város vegye meg az AKSD Városgazdálkodási Kft.-től a Látóképi csárdával szemben található Látóképi Faiskola 153 hektárnyi területét, valamint a magyar államtól is vásároljanak onnan nem messze 147 hektárt.

Az így összejövő 300 hektárra azért lesz szükség, mert a BMW-autógyár a szomszédban Kismacs, Nagymacs és Felsőjózsa között 400 hektáron szeretne építkezni. Az előzetes felmérés alapján az ott földekkel rendelkező gazdák nagy része azonban nem pénzt kér a területéért, hanem a közelben található, azonos aranykorona-értékű csereföldet szeretne. A megvásárolandó területekből nekik adnának. (Eddig 280 hektárra nyújtottak be igényt a gazdálkodók.)

A Kölcsey Központ a fedezet

A német cég beruházásához szükséges területről és annak közművesítéséről a város gondoskodik. Ehhez 44 milliárd forint banki kölcsönt vesz fel az önkormányzat, s ezt az összeget később a BMW visszafizeti. A kormány a hitelfelvétel 80 százalékára vállal kezességet. A hiányzó 20 százalék fedezete a Kölcsey Központ lesz.

A mostanában függetlenként, korábban jobbikosként politizáló Ágoston Tibor képviselő a vitában bejelentette, hogy ezentúl a Mi Hazánk Mozgalom színeiben folytatja a képviselői munkát. Aztán azt kérdezte, hogy a BMW-beruházás kapcsán érintett földtulajdonosokkal hogyan áll a tárgyalás. Papp László polgármester elmondta: valószínűleg még nem egyeztettek minden gazdával az ügyvédek, de azon dolgoznak, hogy lehetőség szerint mindenkivel meg tudjanak egyezni. Arra törekednek, hogy a beruházási helyszín közelében biztosítsanak területet azoknak a gazdáknak, akik gazdálkodni akarnak.

BMW Térkép 01.inddHivatalosan nem tettek közzé olyan térképet, amely a beruházás pontos helyét ábrázolná, az elhangzott információk alapján azonban ez a helyszín körvonalazódik | Grafika: ÉKN

Munkások a színházban

Arról is döntöttek a közgyűlésen, hogy a Csapó utcai bevásárlóközpont mellett található, sok éve félkész Latinovits Színház építésének befejezéséhez a pályázaton elnyert 13 millió euró mellé a város 600 ezer euró saját forrást ad. Papp László polgármester szerint a munka már szeptemberben elkezdődhet, az átadás legkésőbb 2020-ban várható.

A debreceniek házává alakítanák az egykori megyei könyvtár, még korábban Kereskedelmi Akadémia Piac utcai épületét. A több esztendeje szintén üresen álló patinás ház korszerűsítését, például a freskók, stukkók helyreállítását azonban minden bizonnyal csak részben fogja fedezni az a 255 millió forint, amelyre pályázatot nyújt be a város. A renoválást ezért legkésőbb 2023-ban fejeznék be, addig az önkormányzat évről évre saját keretéből finanszírozná a munkákat – mondta Papp László. A terv szerint az átfogó felújítást követően a színvonalas kialakítású és berendezésű házat elsősorban diplomáciai célokra, delegációk fogadására, ünnepségek megtartására használnák, de helyi közösségek, kiállítások, művészeti, oktatási rendezvények mellett a debreceni értéktár is otthonra találhatna ott.

1L2A7318Fotó: Matey István

31 igennel, egyhangúlag hagyta jóvá a közgyűlés azt az előterjesztést melynek értelmében tárgyalásokat kezd a város a helyi repülőteret működtető Airport-Debrecen Repülőtér-üzemeltető Kft. 49,96 százalékos üzletrészének megvásárlásáról. A cégben jelenleg a Herdon István érdekeltségében lévő Xanga Holdinghoz tartozó Airport Debreceni Holding Vagyonkezelő Kft.-é csaknem 75 százalék. 25 százaléknyi üzletrész a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. tulajdona. Amennyiben létrejönne az üzlet, a város 74,98 százalékos többségi befolyással rendelkezne. Ezért maximum 5 millió forintot fizetnének. Papp László azzal érvelt az üzletrész megvásárlása mellett, hogy a közeljövőben várható további utasszám-emelkedés miatt olyan fejlesztésekre lesz szükség, amelyekre ennek a magáncégnek nincs elég pénze. Egyebek mellett új utasterminált kell majd építeni, és a kifutópályát is fel kell újítani.

Jövő ősztől nemzetközi iskola

Szervezetileg is megalapította a debreceni nemzetközi iskolát a közgyűlés. Papp László polgármester bejelentette, az alapkövet Pallagon pénteken teszik le.

1L2A7338Fotó: Matey István

Madarasi István szocialista képviselő ennek kapcsán arra emlékeztetett, a közelmúltban azt kezdeményezte, hogy Debrecen kérje vissza az államtól az oktatási intézményeit. (Ezt azonban nem fogadta el a közgyűlés.)

A nemzetközi iskola padjaiba az első tanulók 2019. szeptember elsején ülhetnek majd be. A magas színvonalú, angol nyelvű, fizetős képzést nyújtó intézményben az óvodától az érettségiig lehet majd tanulni.

1L2A7349Fotó: Matey István

Szent István-műalkotás

Szent István királyt ábrázoló műalkotás kerülhet Debrecen belvárosába jövő év augusztus 20-án, miután a közgyűlés elfogadta a polgármester erre vonatkozó javaslatát. Papp László szerint államalapító királyunkat bölcsessége, igazságossága, szervező és reálpolitikusi képessége a magyar történelem legjelentősebb és legtiszteletreméltóbb alakjává tette.

Ágoston Tibor a vitában Árpád vezér köztéri ábrázolását, míg dr. Gondola Zsolt, a Civil Fórum képviselője Simonyi óbester szobrának elkészítését és a Bem tér Simonyi úti felőli részére történő felállítását sürgette. Utóbbit Papp László is jó ötletnek tartotta.

– Orosz Csaba –