Inkább a hoki, mint a foci

Inkább a hoki, mint a foci
© Fotó: Magánarchívum
Riga – Rigában a Dinamo legalább olyan népszerű, mint a Skonto FC.

Azt nem állíthatjuk, hogy gyökerestől felforgatta volna a rigai lakosok életét az a tény, hogy a Skonto FC csütörtökön a DVSC-TEVA csapatát fogadja az Európa Liga-selejtező második körében. A volt szovjet tagállam, az 1991-ben ismét függetlenné vált Lettország fővárosában a találkozót megelőző órákban ugyanolyan csendes, ennek ellenére mégis kellemesen pezsgő élet folyik, mint máskor.

Nehéz lett volna fanatikus Skonto-drukkerekkel összefutni a történelmi óvárosban, azonban az egyik üzletben találtunk megvásárolható Riga-sálat, ám az nem a futballcsapat, hanem a helyi hokigárda, a Dinamo Riga dicsőségét hivatott hirdetni. Hiába, a letteknél a jégkorong népszerűségben köröket ver a labdarúgásra. Ennek megfelelően a rigai lapok túl sok karaktert nem pazarolnak a mérkőzésre, csak a meccs tényét közlik és a jegyinformációkat.

Nem sokat mond tehát a helyieknek a DVSC neve és az Európa Liga említésére is csak halvány bólogatás a válasz. A belváros szívében található kézműves vásárban viszont összeakadtunk egy idős hölggyel, aki képben volt a Loki-meccsét illetően. A svéd nő kifogástalanul beszélte a nyelvünket, ugyanis az első férje magyar volt, mint mondta, májusban járt legutóbb hazánkban és nagyon is tudja, a DVSC-t látja vendégül a Skonto.

A hotel előtt egy PSG-mezes fiatalemberrel találkozván – Ibrahimovic volt a dressz hátára írva – megkockáztatjuk a kérdést, mely szerint mit vár a Skonto-Loki EL-selejtezőtől. A srác szűkszavúan annyit mond, talán nyernek a hazaiak, bár a Debrecen is erősnek tűnik.

HBN-TN