Ingatlanfejlesztés és megszorítások

Egymásba érnek lassanként az elemzések és jóslatok a kormány megszorító csomagjának várható hatásait, megjósolható következményeit illetően.

Mivel többször meggyőződhettünk már róla, hogy a mi országunkban csak azt szabad „készpénznek” venni, ami már megtörtént, így a „csomag” hatásai akkor lesznek elemezhetők inkább, amikor már valóban érvényesülnek, de azért nem árt az előzetes tájékozódás sem.

Az egyik legnagyobb ingatlanforgalmazó cég értékesítési vezetőjének véleménye szerint a megszorító csomag az egyre inkább érzékennyé váló piacon természetesen érzékelhető hatást vált ki majd.

A szakember a bankokra terhelendő 5 százalékos különadót még nem is sorolja a „veszélyek” közé, mondván: a hitelintézetek ennek terheit nem háríthatják ügyfeleikre, a lakásvásárlók 80 százaléka pedig devizában vesz fel kölcsönt, amely egyébként sem támogatott.

Az építtetőknek juttatott adókedvezmények várható megvonása, a növekvő benzinár és munkabért terhelő járulékok emelkedése már inkább jelentkezik majd a kereslet és kínálat oldalán, mivel drágíthatják az építkezések költségeit.

Az értékesítési vezető szerint tovább ronthatja ezt a helyzetet, hogy országosan érvényes , évekre meghatározott jogi szabályozás nem áll a tevékenység hátterében. Ez kivárást vonhat maga után és bizonyos értelemben kiszámíthatatlanná teszi a piaci környezetet.

Az előrejelzők általános véleménye viszont, hogy a megszorító csomag hatására egyre erősödik majd az a tendencia, amely szerint várhatóan az igazán tőkeerős vállalkozások maradnak „életképesek”. Annál is inkább, mivel pénzügyi befektetők kivonulása, továbbá román, bolgár és horvát fejlesztők megjelenése tapasztalható, amiért nem lehetetlen, hogy a magyarországi ingatlanfejlesztő szektor a jelenleginél jellemzően kevesebb cég részvételével működik majd.

A fejlesztők közötti verseny azonban nem jelent feltétlenül árversenyt is, hiszen a régiós összehasonlításban a a magyar lakásárak elmaradnak az átlagostól, ezért inkább az ingatlanok értékének további emelkedésére lehet számítani.
Szaknévsorban a közvetítők, értékbesclők

Az ingatlan szakmában dolgozónak, nyilván az elmúlt időszak vegyes tapasztalatai miatt, hivatalosan regisztráltatnia kell magát a Közigazgatási Hivatalokban – tette közzé a Magyar Ingatlanközvetítôk és Értékbecslôk Szakmai Szervezete. Ami szükséges hozzá: érvényes erkölcsi bizonyítvány és végzettséget igazoló okirat. Az eljárással az önmagát bejegyeztetőt nyilvántartásba veszik az Ingatlanközvetítôi Névjegyzékben.

Ez nem nyilvános, de létrejött az a közcélú internetes portál, amely a névjegyzékben regisztrált ingatlanos szakembereket rögzíti, amennyiben az érintett hozzájárul adatai nyilvánosságra hozásához.

A portál jelenleg van feltöltés alatt, elérhetősége: www.ingatlanszaknevsor.hu lesz