Ingadozóban a beruházási kedv

Debrecen – A vállalkozások céljait tekintve újra az informatikai beruházások vannak az élen.

A harmadik negyedévben elért mélypontot követően megugrott a vállalkozások beruházási hajlandósága, idén a cégek közel fele tervez valamilyen fejlesztést – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból. Leginkább az ipari, építőipari szektorban, valamint a kis- és középvállalkozásoknál számíthatunk fejlesztésekre idén.

Visszakorrigált

Az eredmények azt mutatják, hogy az előző negyedévi mélypontot követően visszakorrigált a kkv-k beruházási hajlandósága, idén a cégek közel fele készül valamilyen fejlesztésre. „A javulás mindenképpen örvendetes, azonban azt is látni kell, hogy a beruházási hajlandóság három éve elindult lassú, de biztos növekedése 2014. év elején megállt, és azóta gyakorlatilag egy csökkenő trend figyelhető meg. Ez feltehetően összefüggésben van azzal, hogy az NHP első szakaszában az új hiteleken belül az új beruházási hitelek voltak túlsúlyban, a második szakaszában pedig már 61 százalék volt az ilyen célú hitelek aránya, így amelyik cég akart, már belevágott a fejlesztésbe. Emellett pedig a kkv-knak szóló uniós pályázatok tömeges megjelenése egyelőre még várat magára” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. „A vállalkozások legnagyobb arányban informatikai fejlesztésekre készülnek. Ezt követi a gépek, berendezések, valamint a gépjárműpark frissítése, bővítése szinte azonos arányban” – részletezte az eredményeket a szakértő.

Mi befolyásolja?

A beruházási szándékot nagymértékben befolyásolja a vállalkozás fő tevékenysége. Leginkább az ipari, építőipari szektorban számíthatunk idén fejlesztésekre. Közel azonos arányban készülnek bővíteni a mezőgazdasági és a kereskedelmi cégek, míg a szolgáltató szektorban ez az arány alacsonyabb. Az agráriumban kiemelkedő a gépek, berendezések beszerzésére fókuszáló vállalkozások aránya, míg az informatikai eszközök korszerűsítésére alig készülnek a többi ágazathoz képest. A tevékenységi kör mellett a cég mérete is meghatározó, ugyanis minél nagyobb a vállalkozás, annál nagyobb arányban tervez valamilyen fejlesztést. Míg a mikrovállalkozások kevesebb, mint fele készül beruházni, addig a kis- és középvállalkozásoknál ez az arány magasabb.

HBN
hirdetés