Influenzajárvány – várhatóan két héten belül itthon is

Akt.:
Influenzajárvány – várhatóan két héten belül itthon is
Debrecen – A tőlünk északra fekvő országokban már megkezdődött az influenzajárvány.

Várhatóan két héten belül Magyarországon is felüti fejét az influenzajárvány, mert északról, nyugatról fokozatosan húzódik felénk – tudtuk meg dr. Kohut Zsuzsától a megyei kormányhivatalhoz tartozó népegészségügyi szakigazgatási szerv járványügyi osztályvezetőjétől. A szakember érdeklődésünkre elmondta, általában északról, Anglia felől vagy keletről, Oroszország, Ukrajna irányából érkezik hozzánk a vírus, ezúttal azonban Skandináviában kezdődött és már Csehországban, valamint Szlovákiában is érezhető a járvány. Németországban és Olaszországban régiókra korlátozódik a megbetegedés, Franciaországban viszont már országos a járvány kiterjedése.

Többféle vírus

Idén egy-két héttel korábban jelentkeztek a megbetegedések, így Magyarországon is hamarabb lehet számítani a járványra a megszokottnál. Ugyancsak a tranzitközlekedéssel magyarázható, hogy először az ország középső megyéiben terjed, de azután mindenhová, így Hajdú-Biharba is eljut a vírus. Még nem lehet pontosan tudni milyen törzsekre számíthatunk, mert a jelentések szerint az említett országokban jelen van az agresszívabb A típusú (H3N2, H1N1) és a gyengébb a B típusú vírus is. Dr. Kohut Zsuzsa azt is elmondta, hogy főleg a krónikus anyagcsere, szív- és légzőszervi betegségben szenvedők veszélyeztetettek, ezért nekik ingyenes a védőoltás. Ugyancsak térítésmentesen kaphatják meg az egészségügyi dolgozók és a 65 évnél idősebb emberek, mások a patikákból szerezhetik be térítés ellenében. Különösen ajánlott a már említett betegségben szenvedők hozzátartozóinak.

Ötven százalékban

Az oltási hajlandóságról szólva az osztályvezető elmondta, megyénk az utolsók között van a vakcina felhasználásban, 61 ezer adag oltóanyagnak a felét igényelte eddig a lakosság. Ami a tüneteket illeti, általában fejfájással, lázzal, izomgyengeséggel, rossz közérzettel kezdődik, és csak azt követően jön a taknyosság a torokfájás. Ilyenkor – a hiedelmekkel ellentétben – nem kell azonnal orvoshoz rohanni (ezzel csak terjesztjük a járványt), hanem 3 napig otthon ágyban pihenve vitaminokat és teát fogyasztva kell kúrálni magunkat. Amennyiben nem javul az állapotunk, akkor már orvoshoz kell fordulnunk. A legjobb megelőzés az oltás – fejezte be az osztályvezető.

HBN-ÉP