Influenza – A közlekedési vállalatok is sokat tesznek a megelőzésért

Budapest – A nagy utasforgalmat bonyolító közlekedési vállalatok és a Budapest Airport is sokat tesz azért, hogy lehetőségeihez képest megtegyen mindent az influenzás megbetegedések elkerüléséért. A járműveket rendszeresen takarítják és fertőtlenítik, dolgozóiknak pedig biztosítják az influenza elleni védőoltást.

Danielisz Ágnes, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala járványügyi főosztályának vezetője a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren tartott pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, a járvány január végi kialakulása óta hétről hétre egyre többen fordulnak influenzás panaszokkal orvoshoz.

A szakember gyakori szappanos kézmosást, kézfertőtlenítő szerek használatát javasolja, és azt, hogy lehetőleg zsebkendőbe tüsszentsünk.

Hardy Mihály, a Budapest Airport (BA) kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy a BA már tavaly novemberben, az influenzaszezon előtt megkezdte a felkészülést, a cég ingyenesen juttatja dolgozói részére az influenza elleni védőoltást, amennyiben azt kérik.

Az utasoknak a mosdókban elhelyezett, a tisztiorvosi szolgálat által készített plakátokon hívják fel a figyelmét a személyes higiéné fontosságára – tette hozzá, jelezve egyben, a reptérnek és az itt lévő cégeknek kidolgozott pandémiás terve, amit rendszeresen frissítenek.

Hardy Mihály kiemelte, mindenképpen fontos a megelőzés, hiszen 15-20 ezer ember fordul meg naponta a budapesti reptéren.

Kiss Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) sajtófőnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, a tárcához tartozó valamennyi stratégiai vállalat és üzem kiemelt figyelmet fordít járványidőszakban arra, hogy megelőzzék a megbetegedéseket, hiszen az üzemszerű működést fent kell tartani.

Beszámolt arról, hogy a minisztériumhoz tartozó Volán-társaságok és a regionális közlekedési vállalatok influenza idején gyakrabban takarítják járműveiket, hangsúlyt helyezve a kapaszkodók fertőtlenítésére, amelyet antimikrobiális bevonattal látták el kétszáz járaton.

A szintén a tárcához tartozó Szerencsejáték Zrt.-nél is fertőtlenítő folyadékot biztosít a lottózókban dolgozó kollégák számára, de az ügyfelek is használhatják azokat – ismertette Kiss Anita.

Lőcsei Virág, a MÁV-csoport szóvivője is arról beszélt, hogy a MÁV a vonatok gyakoribb fertőtlenítésére és az utasokkal közvetlenül érintkező munkatársai védelmére koncentrál ezekben a hetekben.

A Zika-vírus esetleges behurcolását firtató kérdésre Danielisz Ágnes elmondta, azon szúnyogfajták, amelyek a vírust terjesztik, Európában és Magyarországon nem fordulnak elő, azonban annak is kicsi a valószínűsége, hogy turistaként valaki behurcolja a vírust.

Zika-vírussal fertőzöttet még nem találtak Magyarországon, de ennek a lehetősége fennáll – mondta. Azonban nem kell attól tartani, hogy járvány alakulna ki itthon.

Hardy Mihály azt mondta, a fertőzött területekről (Latin-Amerika) nincs közvetlen légi járat Magyarországra, és az időjárás sem kedvez ezen szúnyogfajta fennmaradásának ezen az éghajlaton.

– MTI –
hirdetés