INFLUENZA – Kevés új beteg, 112 súlyos eset, 3 oltatlan halott

Nagyjából ugyanannyi, 14 ezer 100 beteg fordult influenzás panaszokkal orvoshoz február 15. és 21-e között, mint egy héttel korábban -derül ki az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb jelentéséből.

Csökkent a súlyos esetek száma, de még így is 112 beteget vettek fel a kórházakba influenzás tünetekkel a 7. héten, és 3 új haláleset hozható összefüggésbe a fertőzéssel. A 47, 58 és 85 éves elhunytak közül a két fiatalabb súlyos krónikus betegségben szenvedett, mégsem voltak beoltva a H1N1 vírus ellen.

Az ország 13 megyéjében emelkedett, 5 területén csökkent az új esetek száma, két területen ugyanannyi volt, mint egy héttel korábban. A legtöbb új beteg Tolna megyében volt, ezen a területen kétszer annyian fordultak orvoshoz, mint a 6. héten.

A betegek kormegoszlása hasonló volt a 7. héten is, mint korábban: a legtöbben, az orvoshoz fordulók több mint kétharmada 35 évnél fiatalabb volt. Valamelyest emelkedett a 60 éven felüli fertőzöttek aránya, de most sem érte el a 10 százalékot (8,4 százalék).

Influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt 112 beteget vettek fel kórházba, 13 fő részesült intenzív ellátásban és 10 főnél vált szükségessé gépi lélegeztetés. A kórházi felvételek száma 19 százalékkal, az intenzív ellátást igénylő betegeké 40 százalékkal csökkent az előző hetihez képest. A gépi lélegeztetést igénylő új betegek száma megegyezett az előző hetivel.

A 7. héten regisztrált 3 influenzával összefüggésbe hozható haláleset közül két beteget kórházban, egyiküket intenzív terápiás osztályon ápoltak, a harmadik beteget otthonában kezelték. A 47 éves beteg acut myeloid leukémiában szenvedett, az 58 éves beteg 16 éve gégetumor miatt elvégzett műtéten esett át, és évek óta fennálló súlyos, krónikus légzőszervi betegsége (COPD) miatt még otthonában is állandó oxigénterápiára szorult. Ennek ellenére egyikük sem volt beoltva a H1N1 vírus ellen.

Összesen a laboratóriumban 7 mintából mutatták ki a H1N1 vírust, ezzel együtt az ismertté vált megbetegedések összesített száma 2 114-re nőtt. H1N1 vírusfertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetek száma 124-re emelkedett.