Indulnak a lakossági napelemes pályázatok

Akt.:
Indulnak a lakossági napelemes pályázatok
Megjelentek a részletei a 2016. július 1-jétől beadható, a családi házak számára kiírt kombinált pályázatoknak. A napelemes, napkollektoros, kazáncserés, nyílászáró cserés, hőszigeteléses pályázatok kiváló lehetőséget biztosítanak az épületek korszerűsítésére. Az 5 milliárd Ft keretösszegű pályázatra hatalmas érdeklődés várható, ezért érdemes időben cselekedni.

A pályázat részletei:

A pályázat 2016. július 1-jétől adható be, így addigra célszerű minden dokumentummal elkészülni, ugyanis a mindössze 5 milliárd Ft értékű keret várhatóan nagyon hamar kimerül. A pályázat sajátossága, hogy energetikai felmérést kell végezni a jelenlegi állapotról és a tervezett állapotról egyaránt, amit kizárólag a kamarai névjegyzékben szereplő energetikus végezhet el. A pályázat célja a minél nagyobb energetikai osztályugrás, ezért egyszerre minél több energiafelhasználást csökkentő beruházást célszerű elvégezni.

A pályázaton az vehet részt, aki 1995. december 31-én jogerős építési engedéllyel rendelkezett, egylakásos épülete van, amely maximum 135 m2 alapterületű.

A pályázatból kizáró ok, ha 60 napot meghaladó adó- vagy köztartozással rendelkezik a pályázó.

A pályázat 40-55 %-os támogatási intenzitással rendelkezik és 1,25 – 2,5 millió Ft támogatás kapható épületenként, a beruházás komplexitásától függően.

55 %-os támogatási intenzitás és maximum 2.500.000 Ft lehívható összeg jár annak, aki hőszigetel, még egy energiahatékonysági beruházást elvégez (például: nyílászáró csere, vagy kazáncsere) és valamilyen megújuló energiaforrást is telepít.

50 %-os támogatási intenzitás és maximum 2.000.000 Ft lehívható összeg jár annak, aki hőszigetel és valamilyen megújuló energiaforrást telepít.

45 %-os támogatási intenzitás és maximum 1.500.000 Ft lehívható összeg jár annak, aki egy energiahatékonysági beruházást elvégez és valamilyen megújuló energiaforrást is telepít.

40 %-os támogatási intenzitás és maximum 1.250.000 Ft lehívható összeg jár annak, aki egyféle fejlesztést valósít meg és nem kombinálja azt semmivel.

A pályázat lehetőséget biztosít hálózatra tápláló napelemes rendszerek telepítésére, napkollektoros rendszerek telepítésére, briket vagy pellet kazánok telepítésére, kondenzációs gázkazánok telepítésére, nyílászárók cseréjére, árnyékolók telepítésére és hőszigetelésre.

A Megújuló Energiapark Kutatóközpont Kft. rendelkezik kamarai névjegyzékben szereplő energetikussal, 11 éves pályázatírói tapasztalattal, és több mint 380 referenciamunkával, ezért tanácsoljuk Önnek, hogy keressen fel bennünket és számoljunk együtt, hogy mi lenne az Ön számára az ideális beruházás, amelynek segítségével a legkisebb pénzbefektetéssel a legnagyobb megtakarítás érhető el.

Amennyiben az Ön épülete nem felelne meg a pályázat kritériumainak, úgy kérjük, olvassa el az alábbi számításokat, ugyanis pályázat nélkül is megtérülő beruházások a napelemes és napkollektoros rendszerek.

Napelemes rendszer

Egy családi ház, vagy egy kisvállalkozás áramszükségletét 3-4 kW napelemes rendszer segítségével teljesen fedezni lehet. Az E.On-nak törvényi kötelessége az 50 kW alatti rendszerek által megtermelt áramot átvennie és a meglévő villanyórát oda-vissza mérősre lecserélnie. Ebből következően egy napelemes rendszerbe való befektetés alacsony kockázatúnak tekinthető, hiszen a napelemgyárak 25 év teljesítménygaranciát vállalnak a termékeikre, és a rendszer telepítésével akár A energiaosztály is elérhető az épületünkre, amely révén jelentősen növelhetjük annak értékét, mindamellett, hogy a fenntartási költségeket lecsökkentettük.

 

Milyen napelemtípust válasszunk?

Jöjjön el hozzánk, és nézze meg működés közben a különféle napelemes rendszereket, a Megújuló Energiapark Kutatóközpontban ugyanis 6 különböző típusú napelemes rendszer látható működés közben. Szakembereink pedig készséggel állnak a rendelkezésükre, hogy kiválasszuk az ideális napelemtípust. A lényeg, hogy mindenképpen az Európai Unió területén gyártott napelemet válasszunk, ellenkező esetben ugyanis nem fogjuk tudni érvényesíteni esetleges garanciális igényünket.

 

Jöjjön néhány meggyőző szám:

A rendszerárakat kompletten számoltuk, felszereléssel, E.On ügyintézéssel együtt, rejtett költségek nélkül. A rendszerek éves termelésénél az Európai Unió által elfogadott PVGIS számítást alkalmaztuk Debrecenre vonatkoztatva. Az éves megtakarítást a jelenlegi áramátvételi árral kalkuláltuk, azaz azzal számoltunk, hogy ezt az összeget megtakarítjuk. A rendszerárakat nettó értékben adtuk meg, azaz olyan kisvállalkozásokra érvényesek, amelyek ÁFA levonási joggal rendelkeznek, magánszemélyek esetében azonban az ÁFÁ-val megnövelt értéket kell figyelembe venni. A rendszerek hozama kisvállalkozások esetében 19,1 %, míg magánszemélyek esetében 9,38 % a 3 kW-os rendszer esetében, míg a 4 kW-os rendszer esetében 21,0 % kisvállalkozások esetén, illetve 9,53 % magánszemélyek esetében. Mind a négy érték messze jobb, mint akármilyen banki befektetés.

 

Napkollektoros rendszer

A napkollektoros rendszerek esetében leginkább a használati melegvízigényt célszerű kiváltani, ott is a legalább 4 tagú családok esetében. A rendszert célszerű úgy méretezni, hogy kora tavasztól késő őszig teljesen kiváltsa a meglévő meleg vizet adó rendszert, így 75 %-os kiváltási aránnyal számolhatunk. A napkollektoros rendszerek esetében is számos választási lehetőségünk van, lehet síkkollektoros, vákuumcsöves, koaxiális napkollektor, melyeknek eltérő a termelési karakterisztikája, ezért ebben az esetben is célszerű szakemberekhez fordulni. A Megújuló Energiapark Kutatóközpontban 4 különböző napkollektoros rendszer látható működés közben.

A napkollektoros rendszerek esetében a rendszerár – és így a megtérülési idő is – jelentősen változhat, a telepítési körülményektől függően nettó 700.000 Ft és 1.000.000 Ft között lehet, a megtérülési idő pedig 8-9 év körül mozog.

 

Mennyire biztonságos a működés?

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy egy meglévő rendszer valóban hozza a tőle elvártakat, így kifejlesztettünk egy saját távfelügyeleti és távvezérlési rendszert, amely segítségével mi is látjuk az ügyfeleink rendszereit, illetve az ügyfelek is a saját rendszerüket. Ez hiba esetén lehetőséget biztosít az azonnali beavatkozásra.

A Megújuló Energiapark Kutatóközpontban munkanapokon 8 órától 16 óráig várjuk szeretettel az érdeklődőket.
Továbbá szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy 2016. június 3-4-én Egy házunk van címmel a Református Egyház Ökogyülekezeti Mozgalmával közös szervezésben konferenciát tartunk a Megújuló Energiaparkban, így aki tájékozódni szeretne az energiatakarékossági lehetőségekről, az jöjjön és tekintse meg sokszínű programunkat. A rendezvény ingyenes.

 

Megújuló Energiapark Kutatóközpont Kft.
Cím: 4031 Debrecen Kishegyesi út 187.
Telefon: 06 70 604 54 64
E-mail: info@megujuloenergiapark.hu
web: www.megujuloenergiapark.hu