Indulhatnak a debreceni buszgyártás előkészületei

Akt.:
Indulhatnak a debreceni buszgyártás előkészületei
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Május 10-én, szerdán megérkezett Debrecenbe az ITK Holding Zrt. leányvállalatának (Inter Traction Electrics Kft.) telephelyére az első Mercedes Benz járóképes alváz, mellyel megkezdődik az autóbuszok gyártásának előkészülete.

Több éves, a hazai és nemzetközi autóbusz-fejlesztés terén tapasztalatot szerzett mérnöki gárda mellett, szakképzett hazai munkaerő várja az első munkafázisok megkezdését a korszerűen felszerelt gyártó csarnokban, melynek eredményeként egy új, az utazási és járművezetési komfortot maximálisan kielégítő alacsony padló belépésű járművel gazdagodik a hazai autóbusz paletta.

Az elmúlt időszakban az ITK Holding Zrt. autóbuszgyártással kapcsolatban hosszú együttműködést követően először szándéknyilatkozatot írt alá az EvoBus Hungária Kft-vel (Daimler Buses magyarországi vezérképviselet), majd ezt követően leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. további számos szerződést kötött annak érdekében, hogy a Daimler Buses cégcsoporthoz tartozó EvoBus GmbH által gyártott Mercedes Benz járóképes alvázakra saját fejlesztésű autóbuszokat tervezzen és gyártson.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

Ennek a folyamatnak a folytatásaként megkezdődtek a termékek fejlesztései, amelynek első termékcsaládja a 12 méteres alacsony belépésű városi és elővárosi autóbuszok lesznek.

Ebből fakadóan 2017. március végén elkezdődött Debrecenben az autóbuszgyártáshoz kapcsolódó oktatási és fejlesztési központ építése. A körülbelül ötezer négyzetméter alapterületű létesítményben részben a későbbi gyártáshoz szükséges szakemberek (szakmunkások, mérnökök) duális rendszerű képzésének gyakorlati része folyik majd. Később Budapestről ebbe a debreceni épületbe kerül az ITK Holding Zrt. kutatás-fejlesztési része is. Az oktatás- és járműfejlesztés mellett itt is készülnek majd autóbuszok, bár a nagyobb gyártó üzem a beruházás második szakaszában épül meg.

A tervek szerint már idén augusztus-szeptember környékén a prototípus rendelkezni fog a sorozatgyártáshoz szükséges típusengedéllyel. Mindezek után még ebben az évben elkészülnek az első autóbuszok az új debreceni üzemben, ahol idővel három műszakban évente akár 250-300 db autóbusz készülhet, a dolgozók száma pedig száz fő körül lesz.

Az építkezés azonban itt nem áll meg, a nagyobb léptékű fejlesztés a beruházás második ütemében valósul meg. Ennek tervezése is elkezdődött, aminek alapján várhatóan 2018-ban átadhatják az új üzemet. Ebben a gyárban egy műszakban 300 db, a három műszakban pedig körülbelül évi 700-800 db, a két üzemrészen pedig évi 1000 db autóbusz készülhet majd. Az ITK cégcsoport a járműfejlesztésre és a gyártási infrastruktúra bővítésére 70 millió eurót kíván fordítani Debrecenben.

Az üzemekben tehát városi, elővárosi; két-három tengelyes városközi (helyközi), illetve idővel elektromos buszokat is készítenek Debrecenben, és mindezek mellett egyedi megrendelésre is gyártanak– kisebb méretű – járműveket. A cég már keresi a járművek értékesítési lehetőségeit a hazai és a nemzetközi piacokon.

Az ITK cégcsoport a magyarországi közösségi közlekedés terén már eddig is több mint 20 milliárd forintot ruházott be, mellyel jelentősen hozzájárult a hazai autóbusz üzemeltetés korszerűsítéséhez.

– ITK Holding Zrt. –A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .