Indulhat a 48-as főút felújítása, jön a pénz

Akt.:
Indulhat a 48-as főút felújítása, jön a pénz
© Illusztráció: Derencsényi István
Debrecen – Hamarosan elkezdődik, és a tervek szerint 2021 március végére fejeződik be a 48-as főút felújítása, korszerűsítése Debrecen határától Nyírábrány országhatárig – közölte Tasó László, Hajdú-Bihar megye 3-as számú választókerületének ország­gyűlési képviselője a Naplóval.

Még 2014-ben, közlekedéspolitikai államtitkársága idején terjesztette az ország­gyűlés elé a felújítás igényét, amit a kormány a támogatandó beruházások közé sorolt. Egy 2016-os rendelet szabályozta a fejlesztés szempontjából fontos összegeket és határidőket, de a beruházás kezdete még függött a forrásoktól. Egy most megjelenő kormányrendelet értelmében viszont a kormányzat az éves fejlesztési terv keretét, azaz a támogatási intenzitást megemeli, így elkezdődhet a munka.

Szakaszok és összegek

Debrecentől egy 26,5 kilométeres külterületi szakaszt érint a beruházás, amelynek költsége nettó 12,5 milliárd forint, a Vámospércsen áthaladó 1,6 kilométeres szakaszé 638 milliós nagyságrendű. A vámospércsi belterületi szakasz jövő nyárra elkészül, a külterületi pedig 2021 tavaszára.

7,5 méterrel szélesebb, 11,5 tonnás teherbírású

A 48-as út országhatárig tartó felújítása sok régi közlekedési fórum témája volt. A magyar-román határon a Nyírábrány-Érmihályfalva határállomás 2000-ben nyílt meg a személyforgalom számára. A határátkelő átértékelésével jelentősen megnőtt a forgalom az úton, ezért kívánta azt felújítani a kormány. Az út megújítása a baleseti statisztikai vizsgálat alapján is indokolt volt. A beruházásról korábban annyit tudtunk, hogy ebben az évben elkezdődhet, s 2022-ig elkészül, de egy kormányzati forráslehetőség okán már nem kell várakozni tovább – osztotta meg az információt a Naplóval Tasó László.

taso_Tasó László képviselő örömmel jelentette be az útépítés kezdetét | Fotó: Derencsényi István

Mint kiemelte, a beruházás keretében összesen 26,5 kilométer hosszon a meglévő 2×1 sávos útszakasz 11,5 tonnás burkolatmegerősítésére és -szélesítésére kerül sor, az érintett közművek kiváltásával és védelembe helyezésével együtt. A biztonságosabb közlekedés érdekében a baleseti gócpontoknál szintbeni csomópontok épülnek. A fejlesztés Debrecen külterületét, Vámospércs bel- és külterületét, illetve Nyírábrány külterületét érinti. Öröm a vámospércsiek számára a „gördülékenyebb” közlekedésen túl, hogy megújul a jelzőlámpás csomópont a Kossuth utca és a Nagy utca kereszteződésében, valamint egy utcai csatorna feletti híd is korszerűbbé válik.

A beruházásnak köszönhetően a 48 számú főút Debrecen és Nyírábrány közötti szakasza alkalmassá válik a határon túli forgalomból adódó többletterhelések károsodás nélküli elviselésére. Mindezek után a következő lépcső a debreceni belterületi szakasz, 3500 méteren, legvégül pedig a határátkelőhelyet is felújítják – értesültünk.

BB


Építkezés az M4-es nyomvonalán
Hajdú-Bihar - A hiányzó szakaszok kiviteli tervei elkészülte és a forrás beszerzése után épülhet az M4. Javában tart az M4 gyorsforgalmi út Törökszentmiklós-Püspökladány, valamint a Püspökladány-Berettyóújfalu közötti szakaszának építésének előkészítése. Mindkét projekteknél tart a tervezőt kivál...