Indulásra kész Gáza felé két iráni segélyhajó-Izrael figyelmeztet

Indulásra kész két iráni hajó Gáza felé. – közölte vasárnap a Mehr iráni hírügynökség, amelynek jelentése szerint a hajók segélyszállítmányokat tartalmaznak, és a küldeményeket a Vörös Félhold szervezet állította össze.

A szervezet szerint a hajók a teheráni külügyminisztérium engedélyére várnak csak. Izrael már közölte: megakadályozzák a hajók behatolását a blokád-övezetbe.

A Vörös Félhold egyik vezetőmunkatársa azt mondta az iráni hírügynökségnek, hogy “a külügyminisztérium értékeli a térségben kialakult politikai, katonai és biztonsági helyzetet, és e szerint adja meg az engedélyt.

A Vörös Félhold szerint az egyik hajón élelmiszert és gyógyszereket visznek az izraeli blokád alatt tartott Gázai övezetbe, míg a másik hajón iráni önkéntesek utaznak majd. A bejelentés szerint több mint 100 ezer iráni jelentkezett a feladatra, és közülük választották ki a hajó utasait.

Az iráni Vörös Félhold a múlt hétfőn még azt közölte, hogy három hajót küldenek, kettőt pénteken, és egyet valamivel később. A Vörös Félhold iráni részlege azt is bejelentette a héten, hogy egy repülőt küldenek Egyiptomba 30 tonna gyógyszerrel és egészségügyi felszereléssel. Azt egyelőre nem tudni, hogy a gép megérkezett-e Egyiptomba.

Izrael az iráni bejelentéssel kapcsolatban is közölte, hogy nem tűr semmiféle próbálkozást, ami a blokád megsértésével jár. 2008- decemberében az izraeli haditengerészet már megakadályozta egy iráni segélyhajó behatolását a blokád alá vont területre.

A mostani iráni döntés az után született meg, hogy a Szabadság Flottillának nevezett és állítólag segélyeket szállító nemzetközi konvoj Mavi Marmara nevű hajóját május 31-én hajnalban megszállták az izraeli haditengerészet kommandósai. Az akcióban kilenc török, köztük egy török-amerikai kettős állampolgár halt meg.

FH