Indul az adatszolgáltatás az önkéntes pozitív adóslistáról

Októbertől lesz lehetséges adatokat lekérdezni a banki pozitív adóslistáról, azok esetében, akik hozzájárulnak a nyilvántartásba vételhez – áll a működtető BISZ Zrt. pénteki közleményében.

Eddig 160 bank és takarékszövetkezet csatlakozott a rendszerhez, ezzel a hazai hitelpiac 70 százaléka már szerződött partner. A pénzintézetek folyamatosan értesítik ügyfeleiket a lehetőségről, és kérik a hozzájárulást adataik rögzítésére.

Április elseje óta folyik a pozitív adóslista éles üzeme. Jelenleg a pénzintézetek részéről az adatok feltöltését végzik, amikor ez elérte a kritikus tömeget, elkezdődhet a lekérdezés – áll a BISZ Zrt. közleményében. Ennek megfelelően az adatszolgáltatás októberben kezdődik a Credit Reference nevű rendszerből.

Mindeddig adatvédelmi aggályok miatt nem vált lehetségessé a kötelező pozitív adóslista létrehozása, így jelenleg csak azokról vannak megismerhető adatok, akik elmaradtak a törlesztéssel. Az önkéntes hozzájárulást megadó ügyfelek az ígéret szerint arra számíthatnak: megkönnyíti és felgyorsítja hitelbírálatukat, illetve kedvezőbb feltételekkel kaphatnak kölcsönt az átlagnál azok, akik korábban pontos törlesztők voltak.

A BISZ közleményéből kiderül, hogy eddig már a hitelpiac 70 százalékát képviselő 160 bank és takarékszövetkezet csatlakozott a Credit Reference rendszerhez. A belépett hitelintézetek folyamatosan értesítik ügyfeleiket a lehetőségről, és kérik adataik felhasználhatóságát, a meglévő hozzájárulások alapján pedig feltöltik az adatbázist.

A nyilvántartó társaság közli, hogy a 27 EU-tagállamból csak háromban nincs pozitív adóslista, de hamarosan a franciák is bevezetik. Több államban kötelező a rendszer, Belgiumban például a bevezetés óta 400 ezerről 340 ezerre csökkent a törlesztéssel elmaradók száma, 52-ről 57 százalékra nőtt a hitelezettek aránya a felnőtt lakosságon belül, a nem törlesztők hányada viszont 4,3-ról 4,1 százalékra csökkent – írja a BISZ Zrt.

– Független Hírügynökség –