Indiai nyugdíjas lesz a brit szélsőjobboldali párt első színes bőrű tagja

Egy indiai születésű, szikh nyugdíjas szeretne a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt (BNP) első nem fehér tagja lenni, hogy a szélsőséges iszlám ellen harcolhasson- adta hírül hétfőn az AFP.

A 78 éves Rajinder Singh azután lehet párttag, hogy a szervezet vasárnap megváltoztatta alapszabályzatát és már etnikai kisebbségek is tagjai lehetnek. A BNP ezt azonban csak bírósági utasításra tette meg. A szigetországban nem túl szalonképes párt egyébként a bevándorlást is leállítatná.

A nyugdíjas férfi Nyugat-Pandzsábban született, és 1967-ben hagyta el Indiát. A nyugalmazott tanár azt mondta, hogy ő látta “az iszlám erejét” és meg akarja ettől védeni Nagy- Britanniát. “Az iszlám globális, semmilyen lojalitása nincs” az Egyesült Királyság iránt. Mint mondta: a szigetország sokat változott azóta, amióta Nagy-Britanniába érkezett. Úgy vélte, hogy az emberek aggódnak, és a BNP pedig kimondja ezeket a félelmeket. A tervek szerint Singh úr ketten léphet be a pártba.

A BNP-nek nincs képviselője a brit törvényhozásban, egyedül az önkormányzatokban van néhány képviselője. A tavalyi európai parlamenti választáson viszonylag jól szerepelt, két képviselőt küldhetett a szélsőséges párt Strasbourgba.

A BNP korábban csak fehér embereket vett fel soraiba. Programjában szerepel a bevándorlás leállítása, valamint a külföldiek hazatoloncolása.