Helyi közélet

2016.01.29. 18:23

Időjárás-jelentés - 2016. január 29.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

Észak-Európában egy többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el, amely a kontinens azon részein erőteljes nyugat-keleti áramlást alakított ki. A téli félévben az ilyen időjárási helyzet az évszakos átlagnál enyhébb idővel jár. Az egyik ciklon középpontja Izlandtól délre található, melynek melegfrontja a Brit-szigeteken, Francia- és Németország északi részén okoz erősen felhős, borult, több helyen esős időjárást. A másik ciklon a Kelet-európai-síkság északi részén húzódik, ám arrafelé jóval hidegebb van, ezért az Ural előterében több helyen intenzíven havazik, és a szél a havat is sokfelé hordja. Európa leghidegebb része Lappföld, ahol a ciklon mögött elhelyezkedő hideg levegő nyugalomba jutott, a nappali csúcshőmérséklet jellemzően -6, -12 fok között alakul, éjszaka pedig néhol -25 fokig hűl le a levegő. Jóval enyhébb az idő Európa déli részén, ahol általában 15, 20 fokig emelkedik a hőmérséklet. Anticiklon hatására nagyrészt száraz az idő, de a Genovai-öböl környékén képződött ciklonális hullám következtében Spanyolországban, Olaszország északnyugati részén több helyen az eső is eleredt. A Kárpát-medencében az átvonult csapadékzóna mögött éjszaka ismét nagy területen képződik köd, de szombaton a megélénkülő délnyugati szélben javulnak a látási viszonyok.

Várható időjárás az ország területén szombat estig:

Éjszakára a keleti határvidéken is csökken a felhőzet, majd sokfelé képződik köd. A ködből kialakuló alacsonyszintű rétegfelhőzet szombaton kezdetben nagy területen okoz borult, párás időt, majd északkelet felé húzódik vissza és elsősorban az Északi-középhegység tágabb környezetében egész nap megmarad. Éjszaka és szombat napközben legfeljebb a ködös, vastagabb rétegfelhőzettel borított tájakon fordulhat elő szitálás. Hajnaltól a szél egyre többfelé délnyugatira fordul és megélénkül, szombaton a Dunántúlon már egy-egy erős széllökés is lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +2 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton a borult, párás helyeken 0 és +5, másutt 6 és 13 fok között valószínű.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában