Immár két megyei középiskola az FM irányítása alatt

Akt.:
Immár két megyei középiskola az FM irányítása alatt
© Fotó: Google Street View
Berettyóújfalu – A szaktárca által támogatott, tiszta profilú, azaz önálló agrárképzéssel foglalkozó középfokú intézmény kitételének megyénkben csak a hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium felelt meg, viszont ez megyei szinten kevésnek bizonyult, szükség volt a bővítésére.

Mivel a berettyóújfalui Brózik Dezső Mezőgazdasági Szakközépiskola évtizedekig a fellegvára volt az agrárszakképzésnek – ám az elmúlt évek iskolaátszervezéseinek következtében összevonták a Bessenyei-szakközépiskolával –, s nem akarták, hogy a Dél-Bihar és a Sárrét szakirányú képzés nélkül maradjon, tárgyalások kezdődtek arról, hogy mi módon éledhetne újjá a Brózik. Végül megállapodás született és a Földművelésügyi Minisztérium 2015. szeptember 1-től vállalta az egykori mezőgazdasági szakközépiskola épületében egy agrárágazathoz tartozó szakképesítést nyújtó intézmény fenntartását. Ez az intézmény új nevén a Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium Bessenyei György Mezőgazdasági Szakképző Iskola Tagintézménye, amelyben jelenleg 62-en tanulnak, de jövőre két osztályt is indítanak.

A tagintézmény vezetője Kóti Imre – jelentette be Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár a berettyóújfalui tagintézményben. Molnár Magdolna, az intézménykomplexum igazgatónője elmondta, hogy 62 tanulóval és 8 alkalmazottal vették át az újfalui iskolát, így közel 800 tanulójuk van. A mostani beiskolázás is azt igazolta, hogy nagy az érdeklődés az agrárium és az élelmiszeripar iránt.

Négy olyan hiányszakot is indítanak (húsipari termékgyártó, kertész, gazda, mezőgazdasági gépész), amellyel együtt ösztöndíjrendszert is kialakítanak.

HBN–BB
hirdetés