Immár 30 éve gyógyít az „ötösfogat”

Orvosok és szakápolóik, akik jelenleg az öt körzetben gyógyítanak (balról): Homenné Marianna, dr. Melcher István, Királyné Vilmányi Judit, dr. Angi Irén, dr. Papp Erzsébet, Czégény Péterné, Szolnokiné Katika, dr. Józsa Lajos, dr. Kiss Anikó, Bíró Zsuzsa
Orvosok és szakápolóik, akik jelenleg az öt körzetben gyógyítanak (balról): Homenné Marianna, dr. Melcher István, Királyné Vilmányi Judit, dr. Angi Irén, dr. Papp Erzsébet, Czégény Péterné, Szolnokiné Katika, dr. Józsa Lajos, dr. Kiss Anikó, Bíró Zsuzsa - © Fotó: Magánarchívum
Hajdúböszörmény – A 30 éves gyermekgyógyászati alapellátást méltatták a hajdúvárosban szombaton.

Kezdetben vegyes praxisok, felnőtt betegeket is ellátó orvosok kezelték a gyerekeket Hajdúböszörményben. 1987-ben minőségi változás történt a település gyermekorvosi ellátásában, ugyanis az addig a Klinikáról havi váltásban érkező orvosok helyett öt praxist alakítottak ki helyben – kezdte előadásában dr. Józsa Lajos gyermekorvos, aki egyike volt az öt alapítónak (rajta kívül dr. Angi Irén gyógyít még az akkoriak közül), ott kezdte el a területi munkát, majd a gyermekorvosok csoportvezető főorvosává nevezték ki.

Az öt körzet kialakítása számos további pozitív változást hozott: megkezdődtek a külterületi rendelések, s azokon is elérhetővé vált az iskolaorvosi ellátás; elindult az óvoda- és bölcsődeorvosi tevékenység, a szülőotthoni ellátás napi vizittel, s az újszülöttek első vizsgálata is lehetővé vált az otthonukban. 1993-ban a folyamatos gyermekellátás érdekében megszervezték a hétvégi és ünnepnapi gyermekorvosi rendelést az ügyeleti ellátáson belül, valamint létrejött a Városi Vöröskereszt oktató csoport. 1993 és 1997 között az országban az elsők között privatizálták a praxisokat, aminek hasznossága a megváltozott finanszírozásban, a számítógépes rendszer frissítésében, a műszerezettség és a járműpark korszerűsítésében is tetten érhető volt, akkor is, ha az iparűzési adó, az általános infláció és a rezsiköltségek megtorpanásra adhattak okot.

Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

Az eredmények

– Látványos, ugrásszerű javulás történt a csecsemőhalálozás statisztikai mutatójában, számos egészségfelmérést végeztünk (légúti, túlsúly), a Gyermekrehabilitációs Központ munkatársai hydroterápiás fejlesztést tartottak a városban. Mi, orvosok ezalatt újabb szakvizsgákkal bővítettük szakképesítésünket, s az általunk kialakított gyermek-ügyelet rendszere országos példa lett. Emellett elindítottuk a városi gyerekeknek is az asztmás tábort Bodaszőlőn 1992. és 2007. között az Esélyt az Egészségért Alapítvány és a Kenézy Kórház gyermekosztályával együttműködve – fogalmazott dr. Józsa Lajos. Mint hozzátette, a Gyermekeink Színvonalasabb Ellátásáért Alapítvány, a Hajdúböszörményi Beteg Gyermekekért Közalapítvány és a Hendicepes Gyermekeket Segítő Egyesület létrehozása, valamint sok-sok publikáció is a munkájuk eredménye. A gyermekorvosok (és a védőnői szolgálat) 2013-ban új rendelőket vettek birtokba a városi piac felső szintjén.

Oltás az életért

A konferencián elhangzott, hogy 2002-ben a városban megfertőződött egy hat hónapos kislány gennyes agyhártyagyulladásban, és a gondos ellátás, az intézetbe való beutalás ellenére elhunyt. A gennyes agyhártyagyulladások jelentős részét egy Meningococcus nevű baktérium okozza. Bárki hordozhatja ezt a torkában tünetmentesen, de ha kisgyermek fertőződik meg, akkor a 25 százalékot is elérheti a halálozási arány, és gyógyulás esetén sok a maradványtünet. A Meningococcus C okozza a legsúlyosabb kórképet, ezért a gyermekorvosok kezdeményezésére az önkormányzat ingyenessé tette ennek védőoltását. 2003-ban már a kisgyermekek fele megkapta az oltást, 2015-re pedig szinte elérték a teljes átoltottságot. A tudományos előadásokat követően a Gyermekmentő Alapítvány szakemberei tájékoztatót és gyakorlati bemutatót tartottak. Délután játszóházba, kézműves foglalkozásra és színházba várták a gyerekeket. A jubileumi programsorozatot a Petőfi Házban jótékonysági bál zárta a Gyermekeink Színvonalasabb Ellátásáért Alapítvány javára.

HBN–Barak Beáta


Új környezetben rendel

A városi piac első emeletén, 430 négyzetméteren, modern, ám kellemes környezetben kapott helyet 2013-tól a gyermekgyógyászati rendelő és a védőnői hálózat. A rendelésen a beteg gyermekeket látják el csecsemőkortól 18 éves korig az alapellátás előírásainak megfelelően. Emellett az egészséges gyermekeknek elrendelt és ajánlott szűrővizsgálatok is itt történnek, valamint a védőoltásokat is ebben az épületben kapják meg az érintettek.