IMF/EU-tárgyalások – MSZP: a kormány “alibizik”

Budapest, 2012. július 18., szerda (MTI) – Az MSZP szerint a kormány “alibizik” a hiteltárgyalásokon és valójában nem akar megállapodást kötni a Nemzetközi Valutalappal (IMF) – mondta Kovács Tibor, az Országgyűlés gazdasági bizottságának szocialista alelnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus azt követelte a kormánytól, hogy mutassa be, milyen programmal, “ajánlattal” kezdte meg a hiteltárgyalásokat. Hozzátette: elfogadják, ha a kabinet nem akarja a nyilvánosság előtt “kiteregetni a lapjait”, viszont azt kérik, hogy a kormány a gazdasági vagy a költségvetési bizottság zárt ülésén adjon tájékoztatást, vagy hívja össze a frakcióvezetőket ebben az ügyben. Kovács Tibor ugyanakkor úgy vélte: “ez az egész alibizés”, vagyis a kabinet nem akar megállapodást kötni, csak húzni az időt, “hátha majd magától megoldódik ez a helyzet”. Kérdésre válaszolva kijelentette: nyilvánvaló, hogy a kormány és a kormányfő politikai okokból, elsősorban a szélsőjobbról és a saját pártján belülről érkező jobboldali nyomás miatt eltökélte, hogy nem fog megállapodást kötni az IMF-fel, mert úgy gondolja, hogy emiatt szavazatokat veszthet. Szerinte a kormány “alibizését” támasztja alá az is, hogy a gazdasági ügyekért felelős miniszter “egészen érthetetlen és megmagyarázhatatlan módon” pont most van szabadságon. Hozzátette: emellett az Országgyűlés is egy “alibi költségvetést” fogadott el, amelyet minden meghatározó elemző szerint jelentősen módosítani kell majd. Kovács Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank kalkulációi szerint az elmúlt háromnegyed évben 75-100 milliárd forintjába került a magyar adófizetőknek az, hogy még nincs IMF-megállapodás, amelyet – ha a kormány komolyan gondolná – akkor egy hónap alatt meg lehetett volna kötni. A szocialista képviselő “veszélyes játéknak” tartotta a kormány magatartását és úgy vélte: ha az üzleti körök átlátják a kabinet szándékait, akkor apró dolgokon múlhat az, hogy egyszer csak “lavinaszerűen megindul a pénzügyi világ és beborul a magyar forint”. Ilyen “apró dolognak” tartotta Orbán Viktor miniszterelnöknek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökségével való keddi tárgyalásán elhangzott kijelentését, miszerint a kabinet új gazdasági modelljének része az a célkitűzés is, hogy a bankrendszer ötven százaléka magyar kézben legyen.

Kovács Tibor az “alibi kategóriába” sorolta Orbán Viktor elmúlt két napban lefolytatott tárgyalásait, a KDNP elnökével és az iparkamarával. Ez utóbbi elnökét, Parragh Lászlót, a Fidesz “szekértolójának” nevezte.

MTI