IMF/EU-tárgyalások – Londoni elemzők nem várnak jelentősebb árfolyammozgásokat

London, 2012. július 6., péntek (MTI) – A piac már beárazta az IMF/EU-tárgyalások nyári kezdetét, így az unió és a valutaalap küldöttségének július 17-ei budapesti érkezéséről szóló pénteki bejelentést várhatóan nem követik jelentősebb árfolyammozgások – közölték értékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A citybeli szakértők egybehangzó álláspontja szerint a befektetők innentől a tárgyalások során valószínűleg felmerülő vitákra figyelnek majd; ezek közé tartozhat az elemzői vélemények szerint például a pénzügyi tranzakciós illeték kiterjesztése az MNB-re, valamint az egységes személyi jövedelemadó.

A küldöttség érkezésének bejelentése után nem mozdult jelentősebben a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) árazása a londoni piacon.

A legnagyobb londoni CDS-piaci adatszolgáltató cég, a CMA szakelemzői az MTI kérdésére elmondták, hogy az irányadó ötéves magyar szuverén kötvény CDS-középárfolyama enyhe drágulással 508 bázispont környékén mozgott a péntek délutáni londoni kereskedésben az 502,4 bázispontos előző záró után.

A péntekre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 508 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon.

A magyar CDS-középárfolyamok az év első kereskedési hetében még 750 bázispont feletti rekordokon jártak, így az év eleji szintnél most hozzávetőleg negyedmillió euróval olcsóbb az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási díja Londonban.

William Jackson, a Capital Economics – az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég – vezető felzárkózó piaci közgazdásza az IMF/EU-küldöttség érkezésének bejelentését kommentáló pénteki helyzetértékelésében úgy vélekedett, hogy egyelőre messze vannak egymástól azok a feltételek, amelyeket a magyar kormány várhatóan hajlandó lesz elfogadni a segítség fejében, és azok, amelyek mellett az IMF és az EU kész lenne e segítség megadására.

A Capital Economics londoni elemzője azzal számol, hogy a segítségnyújtás formája is vita tárgyává válhat. Jackson ezzel kapcsolatban felidézte Varga Mihály minapi nyilatkozatát, amelyben az IMF/EU-tárgyalások vezetésével megbízott tárca nélküli miniszter kijelentette, hogy Magyarország a lengyelországi programhoz hasonló rugalmas hitelmegállapodást szeretne kötni.

A Capital Economics szakértője szerint azonban az IMF valószínűleg nem fogja megadni Magyarországnak az enyhe feltételrendszerű rugalmas hitelkeret (FCL), tekintettel a “hitelességi és kiszámíthatósági problémákra”.

Jackson közölte: azzal is számol, hogy az IMF a tárgyalások során további takarékossági intézkedéseket fog kérni, mivel a magyar költségvetési célok “eltúlzott mértékben derűlátó” növekedési előrejelzésekre alapulnak.

Az elemző ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a 0,1 százalékos hivatalos idei magyar GDP-növekedési várakozással szemben a Capital Economics a magyar gazdaság teljesítményének 1,5 százalékos visszaesését jósolja, és a szélesebb londoni elemzői konszenzus is átlagosan 0,9 százalékos GDP-mínuszt valószínűsít 2012 egészére.

A Capital Economics elemzője szerint ezzel összefüggésben az IMF/EU-tárgyalások során valószínűleg “a figyelem középpontjába kerül” az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer. A kormány azonban “a hírnevét tette fel” az egységes személyi jövedelemadóra, és nem valószínű, hogy ezt “harc nélkül feladná”.

Jackson szerint mindemellett az is vitás pontnak bizonyulhat, hogy a kormány kiterjesztené a pénzügyi tranzakciós illetéket az MNB-re.

Mindent egybevetve a cég azzal számol, hogy a magyar piac továbbra is volatilis marad, és “az sem lenne meglepő”, ha a tárgyalások megkezdődése után eladási nyomás alakulna ki a kormány és IMF/EU-delegáció közötti nézetkülönbségek esetén.

Peter Attard Montalto, a Nomura globális befektetési társaság londoni részlegének felzárkózó piaci elemzője pénteki helyzetértékelésében közölte: a Nomura központi előrejelzése az, hogy október második fele előtt nem várható a tárgyalások lezárása. Montalto szerint lehetséges, hogy Varga Mihálynak “valamelyes negatív piaci nyomásra is szüksége lesz” ahhoz, hogy rábírja a Fidesz-frakciót és különösen Orbán Viktor miniszterelnököt a megegyezéshez szükséges politikai kompromisszumokra.

A Nomura londoni elemzője szerint is valószínűleg a leginkább vitatott kérdések között lesz az egységes személyi jövedelemadó.

Montalto előrejelzése szerint a magyar kormány október végén vagy november elején megjelenhet a piacon egy 2-3 milliárd eurós devizakötvény-ajánlattal, de csak abban az esetben, ha addigra befejeződnek az IMF/EU-tárgyalások.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltatócsoport londoni felzárkózó piaci elemzői is azt jósolták pénteki értékelésükben, hogy a tárgyalásokon az egységes személyi jövedelemadó “bevételcsökkentő hatására”, valamint a pénzügyi tranzakciós illetékre összpontosul majd a figyelem.

A ház szerint ugyanakkor ezek a kérdések nem jelentenek nagy kockázatot a megállapodás elérésére, bár az IMF valószínűleg kér majd bizonyos módosításokat ezekben az adókategóriákban.

A JP Morgan londoni elemzői közölték: szeptember-októberre várják a megállapodást, és egy “szabvány feltételrendszerű”, 10-15 milliárd eurós készenléti csomagot valószínűsítenek.

A cég fenntartotta azt az alapeseti előrejelzését, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2013 első negyedévének végéig összesen 1,00 százalékponttal csökkenti jelenleg 7,00 százalékos alapkamatát.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti.

MTI