IMF/EU-tárgyalások – Jobbik: újabb megszorítások jöhetnek a tárgyalások hatására

Budapest, 2012. július 26., csütörtök (MTI) – A Jobbik szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány a nyilvánosság teljes kizárásával tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) Magyarország belső ügyeiről és gazdaságpolitikájáról.

Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtökön, a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az IMF minden ország számára csak megszorításokat javasol, és sohasem törődik a tartós, fenntartható növekedés megteremtésével.

A politikus hangsúlyozta: a kormány nemrég még azt hangoztatta, hogy Magyarország belügyeibe senkinek nincs beleszólása, ehhez képest jelenleg az ország belső ügyeiről és gazdaságpolitikájáról folytat eszmecseréket a nyilvánosság teljes kizárásával.

Volner János szerint elfogadhatatlan az is, hogy az IMF-nek sokkal nagyobb beleszólása van például az adókérdésekbe, mint amennyi az összes ellenzéki pártnak együttvéve, hiszen míg az ellenzéki pártok módosító indítványaival a parlamenti vitában érdemben nem foglalkozott a kormány, addig a jelek szerint az IMF diktátumait mégis végrehajtják majd.

Mint mondta, az IMF mindig megszorításokat javasol a vele tárgyalást kezdő országoknak, hiszen a valutalap célja a költségvetési egyensúly stabilizálása és az általa nyújtott hitelek visszafizetése, míg a gazdaságélénkítéssel és a tartós, fenntartható növekedés megteremtésével nem foglalkoznak.

A Jobbik becslése szerint egyébként a 2013-as költségvetést övező bizonytalanságok miatt jövőre 600 milliárd forintos évközi megszorítást lesz kénytelen bevezetni a kormány.

MTI