IMF/EU-tárgyalások – Elemzők: a kezdést már beárazta a piac, a tárgyalásokon lehetnek bizonytalanságok

Budapest, 2012. július 6., péntek (MTI) – A piac már beárazta a hiteltárgyalások elindulását a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU), az egyeztetéseken azonban akadhatnak bizonytalanságok a napokban bejelentett intézkedések, így például a tranzakciós adó kiterjesztése miatt – vélekedett az MTI megkeresésére az ING és az MKB elemzője.  

Az Európai Bizottság szóvivője, Olivier Bailly pénteken jelentette be, hogy július 17-én érkezik Budapestre az EU és az IMF tárgyalóküldöttsége.

Németh Dávid, az ING elemzője szerint a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítása után várható volt, hogy július közepén indulnak a tárgyalások az IMF-fel és az EU-val; ilyen szempontból tehát nem meglepetés a bizottság bejelentése. A szakértő szerint ez kedvező hangulatot adhat a forintnak és a forinteszközöknek, ugyanakkor ez a hatás mérsékelt lehet.

Ezt azzal indokolta Németh Dávid, hogy az elmúlt időszakban számos olyan döntés született – például a jövő évi költségvetésre, a munkahelyvédelmi tervre és a tranzakciós illetékre vonatkozóan – amely hátráltathatja a megállapodást. Hangsúlyozta: ezek miatt a befektetők elsősorban azt fogják mérlegelni, mennyire valós szándéka a kormánynak a megállapodás. A szakértő szerint akár egy negatív hullám is elindulhat, mivel a tárgyalások során derül ki valójában, mennyire vannak messze vagy közel egymáshoz az álláspontok.

Azt, hogy a forint és a Budapesti Értéktőzsde sem reagált “ralival”, vagyis jelentős emelkedéssel a tárgyalási dátum kitűzésére, egyrészt ezen bizonytalanságok, másrészt az okozta, hogy már korábban be volt árazva az árfolyamokba a tárgyalások megkezdése – vélekedett Németh Dávid.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője is hangsúlyozta: a forint árfolyamára várhatóan nem lesz komoly hatása a tárgyalások bejelentésének, mivel a piac már beárazta a júliusi kezdést. Az MKB Bank vezető elemzője szerint a jegybanktörvény módosítása, illetve korábban a konvergenciaprogram eljuttatása Brüsszelnek indította el a folyamatot, amely elvezetett a mostani bejelentésig.

A tárgyalásokon az EU/IMF páros szembesülni fog azokkal az utóbbi napokban bejelentett intézkedésekkel – tranzakciós adó kiterjesztése a jegybankra és a Magyar Államkincstárra, illetve a 300 milliárd forintos munkahelyvédelmi csomag -, amelyek kérdőjeleket vetnek fel a jegybanki függetlenséggel kapcsolatban, illetve lyukat üthetnek a jövő évi költségvetésben – magyarázta Kondrát Zsolt.

Az MKB Bank vezető elemzője elmondta: korábban októberre várta az EU/IMF tárgyalások lezárását, a most felvetett ügyek miatt azonban a tárgyalások akár az év végéig is elhúzódhatnak.

 

 

gep \ gkj \ gjé \ gry

 

MTI

Címkék: