IMF/EU-tárgyalások – Bloomberg: az elemzők többsége szerint októberben még nem lesz megállapodás

Budapest, 2012. július 17., kedd (MTI) – A Bloomberg hírügynökség felmérésébe bevont 12 közgazdász közül csupán négy számít arra, hogy már idén októberben megszületik a hitelmegállapodás a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között, míg hat szerint csak az év végén, további két szakember szerint pedig jövőre írják alá az egyezményt.

A Bloomberg hírügynökség honlapján közzétett keddi cikkében (http://www.bloomberg.com/news/2012-07-16/hungary-starts-imf-talks-as-economists-predict-delay-on-election.html) ugyanakkor – a közgazdászok körében végzett kutatásra hivatkozva – kiemeli: a kormánynak valószínűleg nem sikerül október végéig megállapodnia az IMF-fel.

A megkérdezett közgazdászok szerint az IMF és az Európai Unió illetékesei azokra a kormányzati lépésekre fókuszálnak majd a tárgyalások során, amelyek az első negyedéves gazdasági visszaesést, tavaly év végén pedig Magyarország leminősítését okozták.

A cikkben idézik Juri Krent, az IdeaGlobal londoni közgazdászát, aki szerint Orbán Viktort jobban érdekli a belpolitika, mint a befektetők. Szerinte december előtt nem is várható megállapodás – hacsak a piaci feltételek nem romlanak jelentősen, és emiatt nincs szükség gyors megállapodásra – a miniszterelnök a Fidesz népszerűségének csökkenése és a választások közeledése miatt.

Budapesten kedden délelőtt kezdődtek meg az egyeztetések a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között. Az IMF részéről Thanos Arvanitis misszióvezető a delegáció vezetője, magyar részről Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a főtárgyaló.

Varga Mihály július elején azt mondta, legkésőbb október végéig megszülethet a megállapodás.

MTI

 

IMF/EU-tárgyalások – Orbán Viktor lemondásában reménykedik az MSZP