Imádta a közönség az ifjú debreceni lövészt

Polgár János
Polgár János - © Fotó: Fleischer Bernadett
Debrecen – Nehéz kihíváson van túl a Debreceni Lövészsuli Sport Egyesület (DLSE) junior légpisztolyos versenyzője, Polgár János. A tehetséges sportoló is bekerült a válogatott keretbe, így ő is ott lehetett múlt héten Győrben, a légfegyveres Európa-bajnokságon, illetve az azt megelőző ifjúsági olimpiai selejtezőn.

A 17 éves Polgár János ugyan még nem rendelkezik különösebb nemzetközi versenytapasztalattal, de azért legfontosabb megmérettetésére, az egyéni küzdelmekre „összekapta magát”, és kiváló teljesítménnyel rukkolt elő, amely az ötödik helyre repítette.

Elégedettek

Az eseményekről edzője, Pető László számolt be, aki elkísérte Janót Győrbe. – Az ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyt 560 körös teljesítménnyel zárta. Láthatóan sokkal több volt benne, de többször is belefutott buta hibákba, melyek a rutintalanságából is adódtak. Például nem tette le időben a fegyvert, vagy nem időben lőtt. Úgy hiszem, jó volt, hogy a selejtező után következett az Eb, mert így már túl volt az első stresszhelyzeten, megtapasztalta a légkört, tudta, mit kell másként csinálnia. Vegyes párosban, Nagy Viviennel az oldalán indult, igazán egyikük sem lőtt túl jól, így nem jutottak tovább. Ezután mondtam neki, hogy most már kellőképpen „szétizgulta” magát. Tudja, miket rontott el, mert kielemeztük, az egyéniben mutassa meg, mire képes. Szerencsére így is tett, felszabadultan versenyzett, hatalmas egyéni csúccsal, 573-as körrel, hetedikként került be a döntőbe. A legjobb nyolc között ott folytatta, ahol abbahagyta. Sokáig az első, vagy épp a második helyen állt, de aztán elszakadt a cérna. Mentálisan nem bírta, elég volt egy rossz lövés, hogy véget érjen az álom. Ezzel együtt az ötödik pozíciót szerezte meg, ami hatalmas teljesítmény.

Bár köztudottan jól döntőzik, de a fináléban nyújtott produkciója engem is meglepett. Mikor ő lőtt, a közönség nagy szurkolásba kezdett, kis túlzással meg voltak őrülve tőle.”

Aztán zárásként következett a csapatverseny, amely úgymond egy levező kategória, azt lazára vettük – mesélte el a korábbi olimpikon.

Mint megtudtuk, Polgár János az egész kontinensviadalon mutatott remek versenyzéséért egy különdíjat is átvehetett, őt látták a legjobbnak a junior fiúk között.

– Janó is elégedett volt magával, és én is nagyon boldogan távoztam Győrből. Óriási élményt jelentett számomra az Eb, jól éreztem magam, pláne, hogy a tanítványom ilyen ügyes volt. Látszik, hogy van még hova fejlődnie, de ha így folytatja, szép jövő előtt áll, a célunk továbbra is az olimpiai szereplés – fogalmazott Pető.

HBN