Imádják a turisták Hajdúszoboszlót

Egész évben érkeznek a vendégek a fürdővárosba
Egész évben érkeznek a vendégek a fürdővárosba - © Fotó: Matey István
Hajdúszoboszló – Magyar és lengyel vendégek érkeztek tavaly legnagyobb számban Hajdúszoboszlóra.

A városba látogató turisták száma 2015-ben minden korábbi adatot felülmúlt, összesen 329 ezer 708 főt regisztráltak a szállás­adók. A vendégek csaknem kétharmada magyar volt. Az ott tartózkodási idő viszont minimálisan, 3,5 napról 3,4-re csökkent – olvasható a dr. Sléder Tamás aljegyző, irodavezető által a képviselő-testületi ülésre készített előterjesztésben.

Az anyagban szerepel, hogy a legtöbb szállást a külföldiek közül a lengyelek vették igénybe. Őket sorrendben a románok, a németek, a szlovákok, az ukránok, az oroszok, a csehek, az osztrákok, a hollandok, a svédek, az olaszok, az angolok és a belgák követték. Érdekes, hogy leginkább (23,1 százalékkal) a belga turisták aránya nőtt. Szintén jelentős volt a gyarapodás a szlovákok (16,8 százalék) és a lengyelek (11,1 százalék) körében. A részleteket feltáró táblázat adatait böngészve észrevehetjük, hogy a hollandoknál „kimentünk a divatból”, kereken 20 százalékkal kevesebben jöttek onnan. Hasonló a helyzet az olaszok körében is, náluk 19,3 százalékos a visszaesés. A várt jelentős csökkenés mind az ukrán, mind az orosz piacon végbement, előbbi országból 52 (!), utóbbiból 17,5 százalékkal érkeztek kevesebben, mint 2014-ben. A korábban a piacot uraló német turisták száma szintén mérséklődött (3,7 százalékkal), de körükben évről-évre egyre kisebb a „lemorzsolódás”. A német turisták viszont átlagosan lényegesen hosszabb időt (10,9 napot) maradnak itt, mint mások.

A hajdúszoboszlói szálláshelyek számát bemutató összesítésből kiderül, hogy 2011-hez képest kismértékű visszaesés következett be: 1557-ről 1338-ra. A férőhelyekben is hasonló tendencia érvényesült. A hotelek száma 33-ról, 39-re nőtt, míg az egyéb szálláshelyek száma 1532-ről 1251-re csökkent. Szinte minden szálláshely-típusnál nőtt a vendégéjszakák száma. A legfontosabb hoteleknél 5,3 százalékos, az egyéb szálláshelyeknél 8,2 százalékos, az üdülőházaknál 8,9 százalékos, a kempingeknél 6,1 százalékos, míg a panzióknál 3,5 százalékos emelkedést rögzítettek.

A város önkormányzatának idegenforgalmi adóbevétele 2015-ben meghaladta a 410 millió forintot, ami minden idők legmagasabb összege – derül ki az előterjesztésből.

HBN–OCs
hirdetés