Ilyennek szeretnék látni a Dósa nádor teret és környékét

Három tervet vásárolt meg a város, a képen a Csapó utcai virágpiacra vonatkozó egyik terv
Három tervet vásárolt meg a város, a képen a Csapó utcai virágpiacra vonatkozó egyik terv - © Forrás: Polgármesteri hivatal
Debrecen – A Dósa nádor tér és a Csapó utca elejének tervezett átépítéséről, a tervezett koncertteremről vitatkoztak debreceni polgárok a Zöldellő Debrecen programsorozat ötödik eseményén hétfőn a Nagyerdei Víztoronyban.

A Natív civil szervezet hasonló rendezvényein eddig mindig a polgármesteri hivataltól delegált illetékes az adott témában tartott előadásával kezdődött az este, de ez most elmaradt. Így most a Natív egyik önkéntese ismertette az eddig ezzel kapcsolatban megjelent tervek főbb elemeit.

Patakot álmodtak a Csapóra

Kiderült: a város által megvásárolt mindhárom terv szerint megszüntetnék a Dósa nádor tér hatalmas parkoló jellegét. Jóval több zöld, park kerülne oda. A Rózsa utca–Sas utca sarkon kőkockákból és vízjátékból emlékművet állítanának a reformációnak. A győztes pályázat a régi városháza Sas utca felőli oldalát egy nagy üvegfallal bezárná. Az így kialakult két szintes belső téren növényekkel tarkított irodák kapnának helyet. Összesen 90 munkaállomás, a föld alatt – gépjármű emelővel működő – 72 férőhelyes parkoló létesülne. A Virágpiac átkerülne a Csapó utca északi oldalára, a dollárház elé. Végül a Csapó utcai bevásárlóközponttal nagyjából szemben, később megvalósítandó komolyzenei koncertteremről esett szó. Kiderült, hogy 4500 négyzetméteres építési területtel számolnak. A győztes terv szerint a magas épület teteje nagyrészt üvegből készülne. A parkolási gondokat egy a Blaháné utca felől megközelíthető, a koncertterem alatt elhelyezkedő mélygarázzsal oldanák meg. A második helyezett terv szerint a Csapó utcán egy „műpatak” folyna arra.

do1

A Natív szervezet fóruma a Dósa nádor tér megújításáról | Fotó: Molnár Péter

A rendezvény szokatlan formában folytatódott. A 20-25 érdeklődő három asztalnál szólhatott hozzá a tervekhez. Az egyik asztalnál a Dósa nádor tér és a régi városháza, a másiknál a Csapó utcai virágpiac, a harmadiknál a Csapó utcai koncertterem volt a téma. Az ott elhangzott javaslatokat a témavezetők összesítették.

Minek az új koncerttér?

A koncertteremmel kapcsolatban felvetődött: hogyan lehet majd egy ilyen nagy „üvegházat” megfelelően szellőztetni, és milyen lesz annak az akusztikája. Néhányan a hangversenyterem létjogosultságát is vitatták, mondván, jelenleg is léteznek olyan termek a városban (például a Kölcsey Központ és a Bartók-terem), ahol némi felújítás után lehetne ilyen rendezvényeket tartani. Olyan vélemények is megfogalmazódtak, melyek szerint egy ilyen modern épület nem illeszkedik a történelmi belváros arculatához. Ennek a problémának a megoldása lehetne például konzervatívabb homlokzat kialakítása. Végül a Csapó utcai esetleges patakkal kapcsolatban azt kérdezték a debreceniek, hogy hogyan akarják azt télen fenntartani.

dn2

Fotó: Molnár Péter

A Csapó utcai virágpiaccal összefüggésben azt javasolták, hogy az elárusító helyek legyenek mobilak. Az asztalokat ne csak sorban, egymás mellé helyezzék el, hanem például U-alakban. A burkolat ne legyen sivár beton, minél több fa és bokor kapjon ott helyet. Olyan arra vezető kerékpárutat hozzanak létre, amely elkülönül a gyalogosoktól. A Csapó utca már felújított része és a megújítandó rész ne üssön el egymástól – hangzott el.

A Dósa nádor tér átalakításával foglalkozó asztalnál a szökőkúttal kapcsolatban az fogalmazódott meg, hogy az folyamatos tisztítást igényelne, és a medencébe elhelyezni tervezett nagy kövek veszélyesek lehetnek a gyerekekre, Inkább oda is park kellene – ismertette a véleményeket a terület témavezetője.

Legyen háttámlája a padnak

A fórum résztvevői közül többen esztétikai és funkcionális szempontból is kifogásolták a régi városháza hátuljára tervezett üvegfalat. Azzal viszont egyetértettek, hogy minél több zöld legyen és minél kevesebb aszfalt a területen. Elhangzott, a polgárok olyan padokat látnának a téren szívesen, amiknek van háttámlájuk – nem olyanokat, mint amilyenek az Ady térre kerültek –, és a macis kutat is megtartanák a debreceniek.

dn3

Fotó: Molnár Péter

A fórum végén elhangzott, hogy valamennyi ötletet, javaslatot nyílt levél formájában eljuttatják a polgármesteri hivatalhoz.

HBN–OCs