“Ilyen áron nem kell a plusz pénz – A 9 éves kislányom meg akart halni, mert én mindig veszekedek”

“Ilyen áron nem kell a plusz pénz – A 9 éves kislányom meg akart halni, mert én mindig veszekedek”
© Illusztráció: getty images
Nyíregyháza – Nem voltam és nem lettem gazdag anyagiakban, de elégedett ember vagyok – írja olvasónk.

Ha egy szép gondolat, vers, versrészlet megtetszett, igyekeztem memorizálni középiskolás koromban. Később egy ideig lakásunk konyhájában, az általam csak „tacepaónak” nevezett, hímzett fali díszre tűztem fel a nekem tetsző gondolatokat.

Még gimnazista koromban jegyeztem fel a noteszomba a következőket: „Tudom, hogy a pénzből élünk, de azt is tudom, nem szabad, hogy a pénzért éljünk. Ha el akar jutni hozzám, el kell fogadnia azokat a feltételeket, amelyet a jellemem diktál neki.”

A lányom döbbentett rá

Azon szerencsés emberek közé tartozom, akik elmondhatják: sem gyerekkorukban, sem ma nem nélkülözniük. Bölcs beosztással mindig jutott arra, amire kellett. Nem voltam és nem lettem gazdag anyagiakban, de elégedett ember vagyok, és hálás a sorsomnak azért, aki vagyok.

Mindig szerettem dolgozni, örömet találtam és találok a munkában. Fiatal szülőként azt hittem, akkor leszünk jó szülők, ha mint sokan mások, mi is igyekszünk, akár erőnkön felül is „mindent” megadni a gyerekeinknek. Mikor főállású anyaként otthon voltam, és a férjem a munkahelyén sokszor napi 16 órát dolgozott, ráerőltettem a háztájit is.

Nem győztem a munkát, s gyakran veszekedtem a gyerekeim apjával, mert fáradt volt, nem jött segíteni, mikor hívtam. Egy nyári napon, egy újabb veszekedésem után, az akkor 9 év körüli lányom egy gombot nyomott fel az orrába. Meg akart halni, mert én mindig veszekedek. Azt mondta: nem baj, ha nincs pénzünk, csak ne veszekedj mindig apával.

Ilyen áron nem kell a plusz pénz

Sajnálatos módon ennek kellett történnie velünk, hogy rádöbbenjek: ezen az úton nem szabad továbbmenni, ilyen áron nem kell a plusz pénz. Gyerekeink azóta kiröppentek, a maguk útját járják. Mikor elindultak a felnőtté válás útján, s azóta is többször felhívtam rá a figyelmüket: a pénz csak eszköz a boldogsághoz, ne akarjátok minden áron! A világ olyan amilyen, ti mindig arra törekedjetek, hogy maradjatok meg Embernek!

– Név és cím a szerkesztőségben –