Ilona Romule lett művész porcelánjai kiállításon

Budapest, 2012. július 10., kedd (MTI) – Ilona Romule nemzetközi hírű lett keramikusművész porcelánjai láthatók szerdától Budapesten a Museion No.1 Galériában, a tárlaton a művész elmúlt húsz évben készült munkái mellett legfrissebb, erotikus hangulatú alkotásai is megtekinthetők.

 

Ilona Romule a ’90-es évek óta visszatérő vendége a kecskeméti nemzetközi kerámia stúdiónak, kiállított munkái mind ott készültek porcelánöntéssel, ez lehetővé teszi sokszorosításukat is.

Sütő Erika, a Museion No. 1 Galéria munkatársa elmondta az MTI-nek, hogy Ilona Romule korábbi munkái között sok színes tárgy is fellelhető, de az utóbbi időben készült alkotásai, már csak fekete-fehérek – ritkán arannyal vagy platinával festettek -, ez a művésznő védjegyévé vált és a stílus még jobban hangsúlyozza a forma és a vonal kapcsolatát.

A lett művész először gipszből elkészíti a prototípust, majd öntőformát készít és folyékony porcelánmasszát önt bele. A gipsz nedvszívó hatásának köszönhetően alakul ki az üreges tárgy falvastagsága, ezt háromszor égeti ki. A festés – mintától vagy a grafikától függően – akár 2-3 héten keresztül is készül – magyarázta.

Sütő Erika arról is beszélt, hogy a használati tárgyaknál a funkció mellett hangsúlyos szerepet kap a forma és a dekoráció is. “Ilona Romule egy-egy teáskannája, só- és borsszórója vagy vázája akár önálló plasztikaként is megállja a helyét” – jegyezte meg.

A kiállítás címe – “S” Porcelán Társadalom – egyrészt az egyik önportré sorozatra utal, másrészt egyfajta szójáték. Az s kiejtve esz, megegyezik a lett én szóval, utalva arra, hogy Ilona Romule alkotásai valamilyen formában önarcképek, ábrázoljanak akár egy állatfigurát vagy egy teáskannát. Direkt vagy indirekt módon megjelenik bennük a művész saját karaktere, jellemvonása – magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy a Ilona Romule miért tartja fontosnak, hogy alkotásaiban hangsúlyozza az erotikát és a nőiességet, a galéria munkatársa a művészt idézte: “az antik szobrok míves aktjai az eredeti igazságot mutatják, a ruha számomra a torzítás világába tartozik”.

Probstner Jánost, a nemzetközi kerámia stúdió alapítója hangsúlyozta, hogy a lett porcelánművész a világban azon kevés művészek közé tartozik, aki a kétdimenziós rajzot a háromdimenziós szobrászattal egységben képes megjeleníteni. Ilona Romule műveinek témáját mégis legtöbbször saját élete innovatív, inspiratív tényeiből meríti – hangsúlyozta.

Ilona Romule tárlata augusztus 3-ig tekinthető meg.

 

 

vrzs \ pog \ brr \ kpt

 

MTI

Címkék: