Illegális másolatok

Illegális másolatok
Először emelt vádat az ügyészség Magyarországon illegális tankönyvmásolásért.

A feljelentett fénymásoló „vállalkozás” nagy tételben, iparszerűen „gyártotta” és árusította a Szegedi Tudományegyetem jegyzeteit. Az egyetem egyik tankönyvszerző párosának az tűnt föl, hogy gyanúsan kevés fogy a jegyzetekből. Amint kiderült, hogy ennek a fénymásolás az oka, az írók négy sokszorosítót is feljelentettek.

Komplett jegyzetet lemásolni akkor is törvénybe ütköző cselekedet, ha azt csupán saját részre teszi az illető – nyilatkozta lapunknak dr. Bíró György, a Miskolci Egyetem tanulmányi rektorhelyettese, s egyben a polgári jogi tanszékvezető professzora. – Ha pedig jövedelemszerzésből készít másolatokat, még inkább jogellenes és kifejezetten büntetendő. Az előfordul, hogy a hallgatók tankönyvek, jegyzetek egy-egy részletét, elemét lemásolják, ezt az oktatók is szokták ajánlani írott jegyzet hiányában, de teljes könyvet sokszorosítani törvénybe ütköző. 

Elvileg értelmetlen lemásolni a jegyzeteket – állította dr. Bíró György, a Miskolci Egyetem tanulmányi rektorhelyettese. – Ha a hallgatók fizetnek a másolásért, nem éri meg nekik. Ez csak abban az esetben kifizetődő, ha mondjuk a szülő a munkahelyén „ingyen” (és törvénytelenül) készít másolatot egy-egy jegyzetről vagy tankönyvről. Nagyon változóak egyébként az árak. Vannak olcsóbb kiadók és olcsóbb szerzők, a karok odafigyelnek, hogy mit vetetnek meg a hallgatókkal, hiszen tudjuk, az egyetemisták meglehetősen költségérzékenyek.  

Egyet sem 

Az egyetemen a Miskolci Egyetemisták Szövetsége üzemeltet 12-14 fénymásoló gépet, és 8 forintot kér egy oldalért  – tudtuk meg Sulák Lászlótól, a hallgatói önkormányzat elnökétől.

Jegyzeteket azonban nem másolhatnak ezeken a gépeken, mert tudjuk, ez törvénybe ütköző – mondta.  – Az a tapasztalatunk, hogy az egyetemisták inkább az előadásokon jegyzetelt kéziratokat akarnak másolni. Arról hallottam már, hogy a szülők viszik be a munkahelyre a tankönyveket, és ott másolják le, de ismerek olyan hallgatót is, aki az öt év alatt egyetlen jegyzetet sem vásárolt meg, hanem az előadásokon és gyakorlatokon leírt anyagból tanult.

Az elnöktől megtudtuk azt is: az egyetemisták úgynevezett jegyzettámogatást igényelhetnek, ami 3-4 ezer forint félévente. Ez némi segítséget nyújt a jegyzetvásárláshoz. 

Sokat másolnak 

Két belvárosi fénymásolószalont hívtunk föl, hogy megtudjuk: ha az egyetemen nem másolhatnak jegyzetet a hallgatók, megteszik-e máshol. Az egyik szalonban az alkalmazott azt nyilatkozta, hogy sok jegyzetet másolnak az egyetemisták, a másikban azonban az a tapasztalat, hogy általában csak egy-egy lapot visznek be sokszorosítani.

KHE