Illegális bevándorlás – Visszautasítja a menekültek számáról szóló vitát az osztrák kancellár

Bécs – A menekültek számáról szóló vita nem érdekel különösebben, ehelyett inkább az foglalkoztat, hogy miképpen lehet majd integrálni ezeket az embereket és munkát adni nekik – jelentette ki Christian Kern osztrák kancellár szerdán este, miután az osztrák politikai életben egy napja folyik a “számháború” az érkező menekültek pontos számáról.

Korábban, még a Werner Faymann által vezetett osztrák kormány 37 500 főben határozta meg a befogadás felső korlátját. A döntés szerint amennyiben idén többen érkeznek, Ausztria lezárhatja a határait. A korábbi hivatalos közlések szerint 22 ezer menekült érkezett idén Ausztriába, így várhatóan már szeptemberben elérik a kitűzött felső értéket.

Christian Kern kedden 11 ezer emberről beszélt. Ebben az esetben nem számolták a családegyesítéssel érkezőket, és azokat sem, akiket a dublini egyezmény értelmében visszaküldtek más országokba. Néhány kormánytag és az Osztrák Néppárt (ÖVP) soraiból tiltakoztak a kancellár által közölt számok ellen. A szociáldemokrata védelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy a kormány hitelessége múlhat azon, milyen számokat közöl a lakossággal.

Kern az osztrák közszolgálati televízió (ORF) szerda esti híradójában úgy fogalmazott: a kialakult vitában az “almát a körtével hasonlítják össze”, hiszen egyszer az Ausztriába érkezők, másszor a menedékstátuszra jogosultakról van szó. Az utóbbiak jelentősen kevesebben vannak – mondta a kancellár.

A híradó beszámolója szerint Wolfgang Sobotka belügyminiszter csütörtökre ígért tájékoztatást a pontos számokat illetően.

Ausztriában 2015-ben összesen 90 ezer, míg 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be.

– MTI –