Illegális bevándorlás – Több tucat német konzervatív képviselő csatlakozott a Merkel-féle menekültpolitika elleni kezdeményezéshez

Berlin – Németországban több tucat képviselő csatlakozott az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös parlamenti (Bundestag-) frakciójából ahhoz a kezdeményezéshez, amelynek célja a Merkel-féle menekültpolitika gyökeres megváltoztatása – írta szerdán a Bild című lap.

A 311 fős CDU/CSU frakciónak már több mint negyven tagja írta alá a felhívást, miszerint érvényt kell szerezni a menekültügyi eljárásról szóló törvény 18. szakasz 2. bekezdésében rögzített szabálynak, amely előírja, hogy meg kell tagadni a belépést a biztonságos harmadik országból érkező, Németországba illegálisan beutazni szándékozó emberektől.

Biztonságos harmadik ország például Ausztria, onnan lép be a legtöbb menedékkérő Németországba.

Az aláírásgyűjtésről a ZDF országos közszolgálati televízió is beszámolt még kedden hírportálján, kiemelve, hogy a kezdeményezés nyílt támadás a kancellár menekültpolitikája ellen, amelynek egyik alapvetése éppen az, hogy a menekültválságot nem lehet a német határon megoldani, és ezért nem szabad a határt lezárni a menedékkérők előtt.

A Bild beszámolója szerint az aláírásokat befolyásos képviselők kezdeményezésére kezdték gyűjteni, köztük van Stephan Mayer, a frakció vezető belpolitikai szakpolitikusa és Christian von Stetten, a kis- és a közepes vállalkozások érdekeit képviselő parlamenti kör (PKM) vezetője. Tervük szerint elkészítenek egy határozati javaslatot a biztonságos harmadik országból érkező menedékkérők visszafordításáról, és megpróbálják elérni, hogy azt napirendre vegyék és a frakció január 26-i ülésén szavazzanak róla.

A Süddeutsche Zeitung az online kiadásában azt írta, hogy a frakció vezetőségéhez szerdáig nem érkezett ilyen tartalmú határozati javaslat.

A frakció kedden tartotta idei első ülését. A ZDF szerint az értekezleten számos képviselő élesen bírálta a Merkel-féle menekültpolitikát.

Volker Kauder frakcióvezető kedden a másik országos közszolgálati televíziónak, az ARD-nek nyilatkozva kiemelte, hogy ugyan valóban vannak “eltérő elképzelések” arról, hogy miként kellene csökkenteni a menedékkérők számát, de a képviselők túlnyomó többsége továbbra is kitart a kancellár irányvonala mellett.

A kancellár álláspontja szerint mindenekelőtt az uniós külső határok védelmének megerősítésével, az “illegális migráció legálissá” tételével, azaz menekültkontingensek befogadásával és a menekülést kiváltó okok megszüntetéséért folytatott küzdelemmel lehet a Németországba érkező menedékkérők számát csökkenteni.

Németországban tavaly 1 091 894 menedékkérőt vettek nyilvántartásba. Ekkora tömeg érkezésére nem volt példa a modern Németország történetében.

– MTI –
hirdetés