Nagyvilág

2013.06.03. 16:28

A Kínában jelen lévő EU-s vállalatoknak alig kétharmada nyereséges

Sanghaj, 2013. június 3., hétfő (MTI) - Jelentős mértékben visszaesett a Kínában jelen lévő európai uniós (EU) cégek nyereségessége az elmúlt év során - derül ki az EU Kereskedelmi Kamarájának a hét végén nyilvánosságra hozott 2013-as felméréséből.

Sanghaj, 2013. június 3., hétfő (MTI) - Jelentős mértékben visszaesett a Kínában jelen lévő európai uniós (EU) cégek nyereségessége az elmúlt év során - derül ki az EU Kereskedelmi Kamarájának a hét végén nyilvánosságra hozott 2013-as felméréséből.

A Roland Berger stratégiai tanácsadó céggel közösen jegyzett, 526 európai vállalat megkérdezésével készített felmérés szerint a cégek mindössze 62 százaléka volt képes növelni bevételét az elmúlt pénzügyi év során, ami történelmi mélypontnak számít az adatfelvétel kezdete óta.

A nyereséget jelentő vállalatok aránya szintén komoly mértékben esett vissza a teljes mintán belül: profitot csupán a cégek 64 százaléka könyvelt el tavaly, annak növekedéséről pedig mindössze a vállalatok 44 százaléka tudott beszámolni.

A visszaesés oka többrétű - mutat rá a felmérés. Egyrészt az EU-s cégeket sem hagyja érintetlenül a kínai gazdaság általános lassulása és a világgazdasági bizonytalanságok. Ehhez járulnak az adminisztrációs terhek, a fokozódó verseny, valamint a kínai munkaerő- és nyersanyagköltségek emelkedése. Ugyancsak hosszú távú problémát jelent az európai cégekkel szembeni diszkrimináció, amely az elmúlt években sorra a cégek legnagyobb aggodalmai között szerepelt a kínai jelenlétet illetően.

A nehézségek ellenére a kelet-ázsiai ország piaca továbbra is meghatározó szerepet játszik a vállalatok teljesítményében - mutat rá a jelentés. Az európai cégek nagyjából fele úgy fogalmazott: globális bevételeinek legalább 10 százaléka Kínából származik, s a vállalatok 71 százaléka továbbra is optimista növekedési kilátásait illetően. A cégek többsége úgy véli: a kínai piac a jövőben is meghatározó lesz, tízből kilenc vállalat így kapacitásainak növelését tervezi versenyképességének növelése érdekében.

A gazdasági kilátások javítását az európai vállalatok a márciusban beiktatott új kínai vezetéstől is várják, a valós reformok bevezetésével kapcsolatban ugyanakkor a cégek fele szkeptikus. A megkérdezettek úgy fogalmaztak: az ígéretek egyelőre csak a retorika szintjén vannak, az állami jelenlét háttérbe szorítása és a szabad versenyes gazdasági mozgástér bővülése is várat magára.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!