Illegális bevándorlás – Szlovénia elégedett Magyarország döntésével a határzárról

Zágráb/Ljubljana, 2015. szeptember 25., péntek (MTI) – Szlovénia elégedett Magyarország döntésével, hogy lebontja a szlovén-magyar határszakaszra kihelyezett drótkerítést, amelyet még csütörtökön kezdett el építeni – jelentette ki Karl Erjavec szlovén külügyminiszter pénteken a szlovén közszolgálati televízióban (RTV).

“Nagyon elégedettetek vagyunk, úgy látszik diplomáciai erőfeszítéseink sikeresek voltak” – mondta.

A külügyminiszter csütörtökön a sajtónak úgy nyilatkozott: meglepte, hogy Magyarország nem értesítette Szlovéniát a kerítésépítés tervéről. A szlovén külügyminisztérium figyelemmel kíséri a fejleményeket, és felvette a kapcsolatot Magyarországgal – mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök osztrák partnereivel folytatott tárgyalásai után tartott sajtótájékoztatóján pénteken Bécsben azt mondta: a magyar-szlovén határon most terepmunka zajlik, hogy “kitakarítsák” a határsávot, alkalmassá téve ezzel mobil eszközök elhelyezésére. Mivel azonban Szlovénia tagja a schengeni övezetnek, arra a határszakaszra semmi olyat nem szabad felépíteni, amit nem lehet “eltakarítani” egy napon belül – közölte a kormányfő.

Szlovénia egy héttel ezelőtt ideiglenes határellenőrzést vezetett be a Magyarországgal közös határán, mivel attól félt, hogy a migránsok Magyarországról Szlovénián keresztül próbálnak majd meg Ausztriába jutni, ami ez idáig nem fordult elő.

– MTI –