Illegális bevándorlás – Szijjártó: soha nem lesz egyetértés arról, hogy a betelepítési kvóták rendszerét elfogadják

Brüsszel, 2018. október 19. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) kezet fog Don Pramudvinai thaiföldi külügyminiszterrel az Ázsia-Európa Tanácskozás, az ASEM 12., brüsszeli csúcstalálkozóján 2018. október 19-én, a tanácskozás zárónapján.
Brüsszel, 2018. október 19. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) kezet fog Don Pramudvinai thaiföldi külügyminiszterrel az Ázsia-Európa Tanácskozás, az ASEM 12., brüsszeli csúcstalálkozóján 2018. október 19-én, a tanácskozás zárónapján. - © Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev
Brüsszel – Jó hír, hogy a menekültek befogadásával kapcsolatban a kötelező kvóták kérdése végre lekerült a napirendről, és mindenki megértette, nem lesznek, mert nem lehetnek kötelező kvóták – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Brüsszelben, az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) szünetében magyar újságíróknak adott nyilatkozatában.

Szijjártó Péter újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, “nem lesznek, mert nem lehetnek kötelező kvóták”.

Nem lehetnek, mert vannak olyanok uniós tagországok, amelyek nem akarnak betelepítést, amelyek nem akarnak bevándorlóországgá válni, és azért sem lehetnek, mert soha nem lesz egyetértés az Európai Unió országai között arról, hogy a betelepítési kvóták rendszerét elfogadják – közölte. “Magyarország véleménye szerint a jó megoldás továbbra is az, ha világos sorrendet állítunk fel, és annak első helyén az európai külső határok védelme szerepel” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Mint elmondta, a “helyzet nem változott” lényegesen, továbbra is vannak olyan országok, amelyek migrációt akarnak, és vannak olyanok, amelyek nem akarnak migrációt.

Továbbra is vannak olyanok, akik menedzselni akarják a migrációs folyamatokat és vannak olyanok, akik megállítani akarják azt – közölte.

Ezt az ellentétet továbbra sem sikerült feloldani semmilyen formában – tette hozzá.

Kijelentette, a frontországok érdeke is az lenne, ha oda sem mehetnének illegális bevándorlók.

Ezért érdemes azon országok véleményét meghallgatni, amelyek világosan megálljt akarnak parancsolni az illegális bevándorlásnak. Magyarország támogatja azt az elképzelést, hogy az Európai Unió ne akarja meghívni az illegális bevándorlókat, hagyjon fel a kettős beszéddel, és mondja ki világosan: ha valaki felszáll az embercsempészek hajójára Észak-Afrikában, az nem jelen garanciát arra, hogy ki is szállhat Európában.

Ez tudná radikálisan csökkenteni az Európára háruló bevándorlási nyomást – hangsúlyozta.

“Még messze vagyunk attól, hogy az európai polgárok megnyugodhatnának, de végre olyan döntés született, ami a biztonságukat visszaadja” – tette hozzá Szijjártó Péter.

– MTI –