Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.09. 20:37

A népszavazás rendben és törvényesen zajlott

<p>Nyíregyháza - Az országos népszavazás megyénkben rendben és törvényesen zajlott – foglalta össze vasárnap késő este a napi eseményeket dr. Borbély Károly főjegyző, a Területi Választási Iroda vezetője.<br /> &#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/borbely_karoly_nepszavazas.wmv/viewer.html" target="_blank">Dr. Borbély Károly: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A><br /> &#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/juhasz_barnabas_nepszavazas.wmv/viewer.html" target="_blank">Dr. Juhász Barnabás: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A voksolásra 442 ezer választópolgárt vártak 580 szavazókörben. A korábbi népszavazásokhoz képest az részvételi arány lényegesen magasabb volt, sőt meghaladta az országos átlagot is – mondta el lapunknak dr. Borbély Károly. Olyan esemény nem történt, ami miatt a szavazást fel kellett volna függeszteni, de sajnálatos rendkívüli halálesetről érkezett bejelentés – mondta.

Még a szavazás el sem kezdődött Nagyvarsányban, a szavazóhelyiség bejárata előtt eszméletét vesztette a Helyi Választási Bizottság egy tagja. A gyors orvosi beavatkozás ellenére, már nem tudtak rajta segíteni. A voksolás így néhány perces késéssel kezdődhetett csak el – mondta a főjegyző.

A délután folyamán rendbontásról érkezett bejelentés Encsencs községből – kaptuk a tájékoztatást. Ebben az esetben egy ittas választópolgár inzultálta a Helyi Választási Bizottság tagjait. A szóváltás tetlegességig fajult. A férfi megütötte a bizottság egyik delegált tagját.

Itt rendőri beavatkozásra volt szükség. Dr. Borbély Károly még arról is szólt, hogy a szerteágazó tájékoztatás ellenére ezúttal is igen jelentős számban kellett visszautasítani a választókat, mert nem rendelkeztek a szavazáshoz szükséges érvényes személyazonosító okmányokkal.

 

Vita a kopogtató cédulák között

A Területi Választási Bizottságnak sem volt sok dolga a kampány során, de még a népszavazás napján sem – tudtuk meg dr. Juhász Barnabástól. A TVB elnöke elmondta: két kifogás érkezett a bizottsághoz. Az egyik Nagykállóból, hogy 130 választási értesítő vissza érkezett a helyi választási irodára.

A kifogás benyújtója úgy gondolta, hogy ezzel a választási alapelvek sérültek. Miután bizonyítékot nem jelölt meg kifogásában, ezért ezt érdemi vizsgálat nélkül elutasították.

Az esettel kapcsolatban a választási bizottság beszerezte a Helyi Választási Iroda vezetőjének nyilatkozatát, aki leírta: azért érkezett ennyi értesítő vissza, mert vagy elköltöztek, vagy haláleset történt, vagy kórházba került az címzett – mondta el Juhász Barnabás.

A másik kifogás Újkenéz településről érkezett – sorolta. Itt az volt a kifogás, hogy a helyi választási iroda vezetője, a jegyző, úgy biztosította a szavazólapok őrzését, hogy a polgármesteri hivatal helyiségéből hazavitte.

Ezzel kapcsolatban a megnevezett leírta: a riasztórendszer a polgármesteri hivatalban meghibásodott, ezért a biztonságos őrzését, így látta biztosítottnak. De mielőtt a választás elkezdődött volna, a szavazatszámláló bizottság átszámolta a szavazólapokat és mindent rendben találtak.

Ezért ezt a kifogást is elutasította a bizottság – mondta a TVB elnöke. Hozzátette: egyik döntés sem jogerős, ellene az Országos Választási Bizottsághoz lehet fordulni.

- Sipos Mariann -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!