Illegális bevándorlás – Szijjártó: a rendőrség mindenre fel van készülve a horvát határnál

Budapest – A rendőrség mindenre fel van készülve a magyar-horvát határszakaszon – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Tájékoztatása szerint Pintér Sándor belügyminiszter a pénteki nemzetbiztonsági kabinet ülésén világossá tette: a rendőrség fel van készülve arra, “ha a horvát határon támadás érné Magyarországot, megvédje a magyar embereket”.

A miniszter kiemelte: a határzártól azt várják, hogy – mint korábban a szerb határszakaszon – minimálisra csökkenjen a magyar határt illegálisan átlépők száma. Ezzel együtt folyamatosan figyelni fogják, hogyan változnak a migránsútvonalak.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy a most elrendelt határzárral Magyarország irányából Ausztrián és Németországon is megszűnhet a bevándorlási nyomás.

Így Ausztria számára nem lesz indokolt, hogy lezárja az osztrák-magyar határt. Ez számos embernek, cégnek jelentene napi szintű problémát, és komoly gazdasági kárt okozna Magyarország számára – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter pénteken, a nemzetbiztonsági kabinet ülése után jelentette be, hogy éjféltől Magyarország lezárja a magyar-horvát zöldhatárt. Közölte: a határátkelőhelyek – szigorított ellenőrzéssel – továbbra is üzemelnek a magyar-horvát határon. A menekültügyi kérelmek beadására két tranzitzónában, Beremend és Letenye térségében lesz lehetőség.

Szijjártó Péter a nemzetbiztonsági kabinet döntését indokolva kifejtette: az Európai Tanács csütörtöki ülésén nem született olyan döntés, amelynek nyomán az EU külső határainak megvédése közös uniós erővel lehetővé vált volna, holott ez lenne a legjobb megoldás.

Szijjártó Péter szerint a horvát-magyar határzár a második legjobb megoldás, mert a legjobb – a görög külső határ védelméről – nem jött létre.

– MTI –
hirdetés