Illegális bevándorlás – Szerb belügyminisztérium: nincs lezárva a szerb-macedón határt, csak szigorúbb az ellenőrzés

Belgrád – Nem zárták le a szerb-macedón határt pénteken, csak az egy nappal korábbi zágrábi rendőrségi egyeztetést követően ismét szigorítottak az ellenőrzésen, ezért lassabban érkeznek a migránsok – közölte a szerb belügyminisztérium pénteken, miután a Vecernje Novosti című belgrádi napilap úgy értesült, Szerbia pénteken lezárta Macedóniával közös határát.

Horvátország, Macedónia, Szerbia, Szlovénia és Ausztria rendőrségeinek vezetői csütörtökön Zágrábban arról állapodtak meg, hogy ezentúl a migránsokat közös erővel a macedón-görög határon regisztrálják, hogy elkerüljék a visszatoloncolásokat, ez lassítja a migránsok érkezését.

A lap péntek kora délután azt írta, hogy Szerbia azért zárta le a határt, mert mert Horvátország nem enged be újabb migránsokat Szerbiából, hogy azok Szlovénia és Ausztria felé folytassák útjukat.

A szabadkai Pannon RTV sidi beszámolója szerint harmadik napja nem indult egy migránsokat szállító vonat sem Sidről Horvátországba, így a szerb oldalon mintegy 80 autóbusznyi ember gyűlt össze.

A Vecernje Novosti a szerbiai menekültügyi főbiztosságra hivatkozva arról számolt be, hogy a fejleményeket figyelembe véve Szerbia inkább lezárta a macedón határt, hogy ne torlódjanak fel a bevándorlók az országban.

A presevói befogadóközpontba péntek reggel óta egyetlen migráns sem érkezett – tudósított a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) riportere, a központ munkatársai pedig nem tudják, folytatódik-e az áradat.

A határ lezárásának lehetősége nem áll távol a szerbiai vezetéstől, Ivica Dacic külügyminiszter a Kurir című szerb napilap pénteki számában fejtette ki: egyre valószínűbb, hogy Szerbia lezárja a határait a közel-keleti háborús övezetekből érkező menekültek előtt. Megfogalmazása szerint Szerbia akkor lépne, ha Ausztria leállítaná a bevándorlók befogadását.

A Danas című napilap szerdán arról számolt be, hogy március elsejével teljesen lezárja a határait az Európai Unió a közel-keleti migránsok előtt, így azok sem léphetnek majd be többé, akik háborús övezetből érkeznek. Aleksandar Vulin szociális ügyi miniszter szerint viszont ez nem lehetséges, inkább a belépők számának korlátozásával lehet csökkenteni a migrációs nyomást.

– MTI –
hirdetés