Illegális bevándorlás – Pénzbírsággal büntették az apát, akinek kisfiát bőröndben akarták Afrikából Európába juttatni

Illegális bevándorlás – Pénzbírsággal büntették az apát, akinek kisfiát bőröndben akarták Afrikából Európába juttatni
© Fotó: time.com
Madrid – A spanyol bíróság 224 eurós (69 ezer forint) pénzbírsággal büntette kedden annak az elefántcsontparti kisfiúnak az édesapját, akit egy bőröndben próbáltak átcsempészni a marokkói-spanyol határon 2015 májusában.

Az ügy annak idején nagy visszhangot váltott ki, a nyolcéves gyereket rejtő bőrönd átvilágításakor készült képek bejárták a nemzetközi sajtót.

Az ügyészség eredetileg hároméves börtönbüntetést kért a gyerek apjára, míg a védelem teljes felmentésért folyamodott.

A keddi bírósági tárgyaláson meghallgatták a kisfiút és az édesapját, aki itt is elismerte: embercsempészeknek fizetett, hogy átjuttassák a gyereket a határon, de arról fogalma sem volt, hogy egy bőröndbe fogják zárni.

A vádnak és a védelemnek a vallomásokat követően sikerül megegyeznie, így a férfi nem kerül börtönbe, a kiszabott pénzbüntetésből pedig csak 92 eurót (28 ezer forint) kell fizetnie, mivel levonják belőle azt az egy hónapot, amíg előzetes letartóztatásban volt 2015-ben.

A kisfiú szülei már évek óta egy spanyol szigeten, Fuerteventurán éltek, és szerették volna hivatalosan Európába hozni Elefántcsontpartról a gyereket, akire ott rokonok vigyáztak.

Hiába kérelmezték hivatalosan, nem kapták meg ehhez az engedélyt, mivel a jövedelmük kevesebb volt, mint amit a jogszabály előír. Az apa akkor egy mosodában dolgozott és 1250 eurót (383 ezer forint) keresett havonta.

Ezután választották az illegális megoldást, embercsempészeknek fizettek, akik azt ígérték, hogy eljuttatják a gyereket Spanyolországba. Azonban a tarajali határátkelőnél a spanyol hatóságok megtalálták a rózsaszín gurulós bőröndbe bújtatott gyereket.

A fiatal nőt, akinél a bőrönd volt, őrizetbe vették. Egy évig előzetes letartóztatásban volt, majd szabadon engedték, azóta nincs nyoma, noha vele szemben is eljárás zajlik.

A kisfiú az eset után tartózkodási engedélyt kapott Spanyolországban, és visszakerült családjához.

– MTI –


Visszakerült családjához a bőröndben Európába csempészett afrikai kisfiú
Madrid, 2015. június 8., hétfő (MTI) - Visszakerült családjához az a nyolc éves afrikai kisfiú, akit egy hónapja egy rózsaszín gurulós bőröndbe bújtatva akart átcsempészni egy fiatal nő a marokkói határon a spanyol enklávé, Ceuta területére. A kisfiút hétfőn hozta el édesanyja a gyermekvédelmi intéz...

Tartózkodási engedélyt kapott Spanyolországban a bőröndben becsempészet afrikai kisfiú
Madrid, 2015. május 21., csütörtök (MTI) - Egy évre szóló ideiglenes tartózkodási engedélyt kapott Spanyolországban az a nyolc éves afrikai kisfiú, akit két héttel ezelőtt egy rózsaszín gurulós bőröndbe bújtatva akart becsempészni egy fiatal nő az egyik észak-afrikai spanyol enklávé, Ceuta területér...

Madrid, 2015. május 13., szerda (MTI) - Kiskorában fertőződött meg maláriával és a betegség már többször kiújult annál a nyolc éves elefántcsontparti kisfiúnál, akit múlt csütörtökön egy bőröndben próbáltak meg átcsempészni a marokkói-spanyol határon - mondta a gyerek édesanyja az EFE spanyol hírügy...