Illegális bevándorlás – ORFK: kedden több mint 5 ezer illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök

Budapest, 2015. szeptember 23., szerda (MTI) – Több mint ötezer illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök kedden, ebből 291 a magyar-szerb határszakaszon, 4823 a magyar-horvát határszakaszon lépett be illegálisan az országba – mondta Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Gál Kristóf hozzátette: kedd éjféltől szerda reggel 6 óráig a magyar-szerb határszakaszon 4, a horvát-magyar határszakaszon 4506 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök.

Az éves összesítés szerint szerda reggel 6 óráig Magyarország területére 237 536 illegális bevándorló érkezett, ebből a magyar-szerb szakaszon 202 185 személy, a magyar-horvát szakaszon pedig 34 782 emberrel szemben intézkedtek. A rendőrség 189 személlyel szemben indított büntetőeljárást a határzárral kapcsolatos bűncselekmény miatt.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese a műsorban elmondta: a Baranya megyei Beremenden péntek este 6 órától működik a bevándorlási hivatal kihelyezett egysége a határátkelőpontnál. Itt lehetősége van az országba illegálisan érkezőknek a menedékjogi kérelmüket előterjeszteni, de péntek óta senki nem fordult ilyen kéréssel a hivatalhoz Beremenden. A többi tranzitzónában voltak ilyen kérelmek, összesen 470 ilyen kérelmet regisztráltak Röszkén és Tompán a BÁH munkatársai.

Hozzátette: kedden 24 óra alatt 210 menedékjogi kérelmet regisztráltak, egész évben pedig 174 158 menedékjogi kérelem érkezett a hivatal menekültügyi hatósághoz. A befogadó intézményekben körülbelül 800-an tartózkodnak.

– MTI –