Illegális bevándorlás – OGY – Módosítanák a kvótarendszer megtámadását célzó javaslatot

Budapest – Módosítaná a kvótarendszer megtámadását célzó törvényjavaslat címét és preambulumát az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

A törvény címe a bizottság által hétfőn elfogadott módosító javaslat szerint “Magyarország és Európa védelmében a kötelező betelepítési kvóta elleni fellépésről” lenne.

Emellett a javaslat preambulumában egyértelművé tennék a kormány eddigi intézkedéseinek elismerését, az országhatár védelmének és a kerítés építésének támogatását, “elítélve a brüsszeli Európai Bizottság elhibázott bevándorláspolitikáját, elutasítva a kötelező betelepítési kvótát, mert a kvóta értelmetlen és veszélyes, növelné a bűnözést, szétterítené a terrort, veszélyezteti a kultúránkat”.

A bizottság ülésén vita alakult ki a kormányoldal és az ellenék között a többi közt arról, hogy az uniós kvótarendszer sérti-e a szubszidiaritás elvét. Míg Bárándy Gergely, a testület szocialista alelnöke szerint nem, addig Répássy Róbert fideszes alelnök szerint igen. Gulyás Gergely (Fidesz) a törvényalkotási bizottság elnöke kijelentette: a bevándorláspolitika alakítása egyértelműen nemzeti hatáskörben van.

Az előterjesztést hétfő este a házszabálytól eltérve tárgyalja a Ház, így arról már várhatóan kedden szavaznak.

– MTI –