Helyi közélet

2013.10.24. 16:50

Szűcs Sándorra emlékeztek Biharnagybajomban

Biharnagybajom - <em>Az általam kutatott táj, a Sárrét nem terep, ahová kiszálltam, hanem a szülőföldet jelentette. Gyűjtöttem más vidéken is. Erdélyben például, de éreztem: sehol nem tudok oly közel férkőzni az emberekhez, mint itt a Sárréten Az együttélés, a népekkel való közös sors teremtette számomra az emberi-lelki, ezáltal tudományos közelséget.</em>

Biharnagybajom - Az általam kutatott táj, a Sárrét nem terep, ahová kiszálltam, hanem a szülőföldet jelentette. Gyűjtöttem más vidéken is. Erdélyben például, de éreztem: sehol nem tudok oly közel férkőzni az emberekhez, mint itt a Sárréten Az együttélés, a népekkel való közös sors teremtette számomra az emberi-lelki, ezáltal tudományos közelséget.

E sorokat az 1903. október 23-án Biharnagybajomban született Szűcs Sándor fogalmazta meg, amikor tudatosan ápolt ismeretséget kötött a Sárrét, a Nagykunság meg a Hajdúság, az előtte éltek nyelvén nevezve: a Három Föld népével. A Sárréti nép múltját feldolgozó néprajztudóst augusztusban életműve elismeréseként posztumusz Biharnagybajom díszpolgárává választották.

A Sárréti múltat, az itt élő, pusztuló, idő árjától sodort nép örökségének gondját hordozó 110 éve született Szűcs Sándorra Bodó Sándor a térség országgyűlési képviselője és Szitó Sándor a szülőfalu polgármestere emlékezett október 23-án, Biharnagybajomban. A Szűcs Sándor ÁMK- ban szervezett születésnapi ünnepi műsorban közre működtek a helyi Szűcs Sándor Általános Iskola tanulói, Kocsis Csaba énekmondó, Csikos Sándor színművész és a Vejsze Verséneklő Együttes. Az Önkormányzat, a Szűcs Sándor Emlékbizottság és a Tájkutató Díj Alapítvány - Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter fővédnökségével szervezett- megemlékezése második részében megnyitották a”Földközelben”című kiállítást. A kiállítást megnyitó Dr. V.Szathmáry Ibolya és tárlatvezetésében Vajda Mária bemutatta az egész életét néprajzi gyűjtőmunkával töltő Szűcs Sándor életútját, irodalmi munkásságát.

HBN- Péter Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában